't Mieneke, Vught

Inleiding

De BOERDERIJ "'t Mieneke" is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten zuidoosten van de kern van Vught. W. van Beuningen, die in Vught diverse projecten ter verbetering van de welvaart van de Vughtse bevolking realiseerde, kocht in 1928 het landgoed Bleijendijk en bouwde er nieuwe pachtboerderijen, waaronder deze. De boerderij, die Traditionalistische stijlelementen vertoont, is ontworpen door de architect C. Knuttel. Het object is in gebruik als boerderij. Het woonhuis is opgedeeld in twee woningen, waarbij de opkamer aan de voorzijde van een keukentje is voorzien en het aantal slaapkamers is vergroot.

Omschrijving

De boerderij heeft een globaal L-vormige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt samengesteld wolfdak met vorstpannen en uleborden. Aan de achterzijde van de stal heeft het dak een overstek. Boven het woonhuis een bakstenen schoorsteen en aan beide zijden van het dak twee dakkapellen. Het woonhuis bevindt zich aan de westzijde. Hierachter een hogere driebeukige langsdeelschuur. Dwars op het woonhuis staat een laag bouwdeel, waarin varkensstallen zijn ondergebracht. De muren zijn opgetrokken in baksteen. De ingang van het woonhuis bevindt zich in de noordgevel en bestaat uit een houten paneeldeur, waarboven een bovenlicht met kleine diagonale roedenverdeling. Links hiervan, ter hoogte van de opkamer een stolpvenster: hieronder een laag keldervenster. Links hiervan een hoge, brede schuurdeur. De schuur heeft in de noordgevel een zestal kleine vensters met afzaat. In het schuurdak, ter hoogte van de hooizolder twee kleine boogvormige vensters. De woonkamers aan de westzijde van het woonhuis zijn voorzien van vensters met kruisramen met houten luiken. De westgevel heeft op de bovenverdieping nog twee stolpramen. Hieronder een gevelsteen met de afbeelding van een lam (= Mieneke). In de zuidgevel van het woonhuis een gekoppeld keukenvenster met stolpramen en luiken.

In de westelijke zijde ligt de ingang naar de keuken onder het laag overstekende dak van de stalvleugel. Deze heeft aan beide zijden kleine lage stalvensters met afzaat. Op de kopzijde van deze stal een tweedelige staldeur (apart openslaand bovendeel), aan de oostzijde vier lage varkenspoortjes.

De schuur heeft aan de zuidzijde een zestal lage zesruits vensters met ijzeren kozijnen en afzaat, hiertussen vier kleine houten schuurdeuren. De deeldeur bevindt zich in de korte oostzijde van de schuur. Aan de linkerzijde hiervan een luik, dat als hooiluik dienst gedaan kan hebben, en een klein vierruits venster.

In het tuintje aan de westzijde van de boerderij bevindt zich een ronde put met bakstenen muurtje en een houten putgalg, daterend uit de bouwtijd van de boerderij.

In het interieur zijn onder meer van belang de woonkamer, waarin een schouw met schildpadtegels en een houten kroonlijst, waarop de tekst "Wie Godt vertrouwt, heeft goed gebouwt" en het jaartal 1933 zijn aangebracht. Aan weerszijde hiervan opgeklampte houten deuren, die toegang geven tot de hal en de keuken. Verder een bedstee en beeldnis en een houten plafond met moer- en kinderbalken en sleutelstukken. In de schuur een eikenhouten gebint.

Waardering

De boerderij "t Mieneke" is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is een voorbeeld voor een in die tijd modern boerderijcomplex. De object heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zeer verzorgd gedetailleerde boerderij in traditionalistische stijl. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het landgoed Bleijendijk. De boerderij is van belang vanwege gaafheid. Het object is van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

521290
Complex 't Mieneke

Inleiding

Het complex "'t Mieneke", dat bestaat uit een BOERDERIJ met SCHUUR, SCHAAPSKOOI en BAKHUIS is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten zuidoosten van Vught. W. van Beuningen, die in Vught diverse projecten ter verbetering van de welvaart van de Vughtse bevolking realiseerde, kocht in 1928 het landgoed Bleijendijk en bouwde er nieuwe pachtboerderijen, waaronder dit complex. De gebouwen, die stijlelementen van het Traditionalisme vertonen, zijn ontworpen door architect C. Knuttel.

Omschrijving

Het complex, bestaande uit een kortgevelboerderij met een haaks hierop gebouwde varkensstal, een losstaande schuur en een schaapskooi, is gelegen op een terrein met weiland aan de zuidelijke zijde van de Bleijendijk. De boerderij ligt met het voorerf aan de Bleijendijk. Op het achtergelegen erf bevindt zich de uit dezelfde bouwtijd daterende schuur. De schaapskooi is gelegen in het weiland aan de westelijke zijde van de boerderij en het bakhuis bevindt zich ten oosten van de schuur. Ten noordoosten van de boerderij buiten de bescherming vallende moderne stallen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling: het is een voorbeeld van een voor die tijd modern boerderijcomplex. Het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zeer verzorgd gedetailleerd boerderijcomplex in traditionalistische stijl. Het complex bezit ensemblewaarden als essentieel onderdeel van het landgoed Bleiendijk. Het complex is van belang vanwege de gaafheid. Het complex is van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Bleijendijk 5 5261 NL Vught Ja