Complex Kerkstraat 1, Berkel-Enschot

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

VLAAMSE SCHUUR uit de tweede helft van de negentiende eeuw, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis en karschop. De boerderij is waarschijnlijk na een brand in 1842 opnieuw opgebouwd. Omstreeks 1915 heeft een verbouwing plaatsgevonden.

Omschrijving.

Op het achtererf ten oosten van het woonhuis, met de nok haaks op de straat, een Vlaamse schuur. De schuur heeft een compleet ankerbalkgebint, is grotendeels voorzien van de oorspronkelijke kapspanten en heeft een rieten schilddak, opgewipt ter plaatse van de inrijpoort aan de noordwestelijke en noordoostelijke zijde. De beschoten wanden zijn thans deels in gerabatte delen uitgevoerd.

Waardering.

De Vlaamse schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als afspiegeling van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in midden-Brabant, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de landbouwschuur. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de kern van het kerkdorp Enschot, die cultuurhistorisch van belang is. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521126
Complexnaam
Complex Kerkstraat 1
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Voormalige LANGGEVELBOERDERIJ met aangebouwd achterhuis, VLAAMSE SCHUUR en KARSCHOP. De boerderij is waarschijnlijk na een brand in 1842 opnieuw opgebouwd. Omstreeks 1915 heeft een verbouwing plaatsgevonden. Thans zijn er twee woningen in ondergebracht; architectonisch vormen deze woningen één geheel.

Omschrijving.

De voormalige boerderij met bijgebouwen is gesitueerd aan het kerkplein van het kerkdorp Enschot, waarvan de aangrenzende bebouwing voor een groot deel haar laat-negentiende-eeuwse dorpse aanblik heeft behouden.

Waardering.

Het complex van de voormalige langgevelboerderij is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als afspiegeling van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in midden-Brabant, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de kern van het kerkdorp Enschot, die cultuurhistorisch van belang is. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Berkel-Enschot BY Kerkstraat 1, Berkel-Enschot, Berkel-Enschot Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3404 Berkel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1842 1842 Geldt voor beide objecten vervaardiging
1915 1915 Geldt voor beide objecten verbouwing
Naar boven