Boslaan 4, Ter Apel

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwd achterhuis, volgens een gevelsteen gebouwd in 1905 in opdracht van A. Hesse. Het pand, dat is opgetrokken in een Eclectische stijl met Chaletstijl elementen, is later verbouwd tot notariswoning, waarbij in het achterhuis kantoorruimte werd gecreëerd. In 1963 is de kantoorruimte uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde en in 1974 zijn woning en kantoor verbouwd. Deze wijzigingen hebben het Eclectische uiterlijk van het pand nauwelijks aangetast.

Het pand is markant gelegen aan de in 1902 aangelegde Boslaan, die leidt naar het klooster van Ter Apel. De woning wordt omgeven door een tuin, die van de openbare weg wordt gescheiden door een ijzeren HEK. Het hek heeft één beweegbaar deel en bestaat uit sober ijzeren stijl- en regelwerk met punten en hoofdstijlen met dennenappels.

Omschrijving

RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruine bezande baksteen op een gepleisterd trasraam. Het samengestelde dak, gedekt met een zwart geglazuurde kruispan, heeft twee hoge gemetselde schoorstenen en een overstek op houten klampen, waaronder een fries van pleister- en siermetselwerk. De gevels worden verlevendigd door gepleisterde gevelbanden. De houten onderdorpels van de staande vensters gaan over in een gepleisterde cordonlijst.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (noordwest) en bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratief smeedwerk, en een getoogd bovenlicht waarbinnen twee rondboogramen onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. De entree bevindt zich onder een houten luifel met afgeknot dak met kroonlijst, en twee decoratieve ronboogkorbelen, steunend op een houten hoekpilaar. Voor de entree een natuurstenen stoep (zes treden) met bordes. Links van de entree een getoogd driestrooksvenster onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen, twee getoogde keldervensters met diefijzers, en een gevelsteen met: `A.H., J.B., 1905'. Rechts van de entree een risalerend deel onder een steekkap met decoratieve windveren en een zinken piron met windwijzer (een draak), en op de nok een zinken crête. Aan het risaliet een driezijdige erker met aan de beide zijkanten een getoogd H-venster en in het midden een getoogd dubbel H-venster, alle met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen; drie getoogde keldervensters. Boven de erker een balkon met houten hek, bereikbaar via openslaande deuren onder een halfrond bovenlicht met segmentboog met gepleisterde sluitsteen.

In de noordoostgevel twee getoogde H-vensters en twee openslaande vensters, alle met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. In het dakvlak een kleine houten dakkapel met venster onder een ingesnoerd zinken tentdakje met piron.

In de zuidwestgevel twee getoogde H-vensters en een getoogd klein H-venster, alle met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen, en drie getoogde keldervensters, waarvan een met diefijzers, en een met een rooster ervoor. Aan de zuidwestgevel een houten serre met afgeknot dak op een gepleisterd trasraam. In de serre zeven ramen met roedenverdeling onderin, en een paneeldeur met tweeruits deurlicht met roedenverdeling onderin, alle onder een bovenlicht met twee getoogde glasruiten. Rechts in de serre een (vernieuwde) deur met getoogd bovenlicht waarin twee getoogde ramen, binnen een portiek met houten zijwand waarin twee ramen met roedenverdeling onderin, met twee bovenlichten met twee getoogde glasruiten. Voor de portiek een (vernieuwd) trapje. In het dakvlak een kleine houten dakkapel met venster onder een ingesnoerd zinken tentdakje met piron.

In de achtergevel (zuidoost) een openslaand venster met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een ijzeren roosvenster met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. In het dakvlak een (vernieuwde) platte dakkapel met twee tweeruitsramen.

Aan de achtergevel het achterhuis met plat dak, dat wegens na-oorlogse uitbreiding en wijzigingen voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

In het INTERIEUR zijn alleen van belang: in de voorkamer het linnen plafond met rozet van papier-maché en lijstwerk. In de gang stucplafond met rozet en decoratief lijstwerk; de tegellambrizering in groen met wit.

Waardering

Rentenierswoning met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rentenierswoning met hek uit 1905

- vanwege de opvallende Eclectische detaillering en ornamentiek

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan de Boslaan, die naar het klooster van Ter Apel leidt

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520954
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boslaan 4 9561 LH Ter Apel Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 5119 Vlagtwedde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
1963 1963 uitbreiding kantoorruimte verbouwing
1974 1974 verbouw kantoor en woning verbouwing
Naar boven