Hoofdweg 263, Bellingwolde

Inleiding

WOONHUIS van voormalige villaboerderij waarvan het schuurgedeelte in 1965 is afgebroken. Het voorhuis is gebouwd in 1895 in opdracht van J.E. Botjes in een Eclectische stijl. Ontwerp en uitvoering waren in handen van de gebroeders Snater uit Bellingwolde. Toen de schuur was afgebroken, werd aan de achterzijde een platte aanbouw gebouwd. Ondanks deze ingrijpende wijziging heeft het voorhuis aan kracht nauwelijks ingeboet en heeft het voldoende kwaliteit om op zichzelf te staan.

Het pand is opvallend gelegen aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde. Rechts van de woning leidt een oprijlaan met beuken naar het achtererf. In de ruime voortuin met gracht staat een aantal monumentale bomen, waaronder beuken en esdoorns.

Omschrijving

VOORHUIS met mezzanino van voormalige villaboerderij opgetrokken in een gepleisterde baksteen op een in blokken gepleisterd, gebouchardeerd trasraam, afgedekt met een gepleisterde lijst. Het schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde platte Friese pan, heeft twee gepleisterde schoorstenen en een decoratieve kroonlijst op consoles. De gevels worden geleed door staande vensters met bovenlichten van blank glas-in-lood, binnen een gepleisterde omlijsting met fronton op consoles; in het fronton een gepleisterd fabeldier. De gevelhoeken worden benadrukt door decoratief in blokken gepleisterde pilasters. De vensterdorpels worden verbonden door een gepleisterde cordonlijst.

Aan de voorgevel (zuidoost) een iets doorgetrokken middenrisaliet met kroonlijst op decoratieve consoles; erop een platte "dakkapel" met aan weerszijden gepleisterde klauwstukken en als bekroning een soort gepleisterde attiek met twee vazen. In de dakkapel drie vensters tussen gepleisterde, deels gegroefde pilasters. Aan het middenrisaliet een driezijdige erker met kroonlijst op decoratieve consoles, met aan elke zijde een H-venster met blank glas-in-lood bovenlicht, tussen gegroefde gepleisterde pilasters met kapiteel met engelenkopje. Op de erker een balkon met ijzeren hek met decoratieve opengewerkte stijlen. Het balkon is bereikbaar via twee balkondeuren met in het midden een venster, alle drie onder halfronde bovenlichten met gepleisterde omlijsting met sluitsteen; in het bovenlicht boven het venster een engelenkop met vleugels en in de twee bovenlichten boven de deuren een levensboom. Balkondeuren en venster worden van elkaar gescheiden door vier gepleisterde pilasters.

Zowel links als rechts van het middenrisaliet twee H-vensters onder bovenlicht van blank glas-in-lood, binnen gepleisterde omlijsting met fronton met fabeldier; twee zaadvensters met gepleisterde omlijsting met kuif.

In de zuidwestgevel de hoofdentree, bestaande uit een paneeldeur met fronton en deurlicht met decoratief smeedwerk, onder een bovenlicht met blank glas-in-lood. De deur bevindt zich in een gepleisterde portiek met gepleisterde omlijsting met kroonlijst waarin een fabeldier. Voor de entree een natuurstenen stoep, die zich naar beneden toe verbreedt, met aan weerszijden gepleisterde pijlers met bol erop, verbonden door "dwarsbalkjes" en aan het eind een hoofdpijler met gepleisterde boognissen en dekplaat waarop een bolvormige vaas op voet. Rechts van de entree twee T-vensters met bovenlicht van blank glas-in-lood binnen een gepleisterde omlijsting met fronton met fabeldier; twee keldervensters Op de verdieping drie korte H-vensters, elk geflankeerd door twee gepleisterde pilasters.

In de noordoostgevel drie T-vensters onder blank glas-in-lood bovenlicht, binnen gepleisterde omlijsting met fronton met fabeldier; drie keldervensters; drie omlijste zaadvensters met kuif.

In de achtergevel (noordwest) een klein venster (niet origineel). Aan de achtergevel een jongere aanbouw (1965) die buiten de bescherming van rijkswege valt.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de paneeldeuren met houten omlijsting bestaande uit twee gegroefde pilasters, een kroonlijst en een gebroken fronton; het gestucte plafond met decoratief lijstwerk en rozet met bladmotief. In de voorkamer de zwart marmeren schouw met bruin-crème geaderde accenten, en schacht met twee ronde gegroefde pilasters met bladmotief en fantasiekapiteel; de houten in-en uitzwenkende vensterbanken met decoratieve consoles en diamantknoppen; het stucplafond met decoratief lijstwerk en rozet met florale motieven en vergulde engelenkopjes. In de tussenkamer het plafond samengesteld uit geometrische houten panelen, met in het midden een gepleisterd rozet; de zwart marmeren schouw met gekleurde geaderde accenten, en schacht met twee gegroefde pilasters en decoratieve kroonlijst; de in- en uitzwenkende houten vensterbanken met panelen. In de woonkamer de houten vensterbanken met blinden; het plafond samengesteld uit geometrische houten panelen, met decoratieve gepleisterde accenten en rozet. In de kelder de plavuizen vloer; de segmentbogen; de houten kelderkasten.

Waardering

Voorhuis van voormalige villaboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rijk gedecoreerd voorhuis uit 1895

- als herinnering aan de grote bloeiperiode van de landbouw in Bellingwolde en omgeving

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek

- vanwege de bijzondere interieuronderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde

Hoofdweg 263 9695 AH Bellingwolde Ja
K 1377 Bellingwolde