Hoofdweg 167, Bellingwolde

Inleiding

VILLABOERDERIJ gebouwd in 1932 in opdracht van U.J. Molenaar. Het ontwerp en de uitvoering lagen in handen van E. Fekkers, bouwkundige. Het woonhuis dat is opgetrokken in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, verkeert nog in vrij gave staat. De schuur heeft in de loop der tijd een aantal wijzigingen ondergaan; in de achtergevel zijn staldeuren vergroot en verhoogd, de linker zijgevel is na brand in 1938 verhoogd en uitgebreid met een aanbouw en de rechter zijgevel is later ondersteund met gemetselde steunberen. Op het achtererf zijn later een wagenschuur en een bijschuur gebouwd, die buiten de bescherming van rijkswege vallen.

De boerderij heeft een diepe voortuin met onder andere een monumentale rode beuk en is gelegen aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde.

Omschrijving

VILLABOERDERIJ waarvan het WOONHUIS is opgetrokken in een rode, iets gesinterde baksteen in vlaams verband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het gebroken tentdak, gedekt met een geglazuurde bruine Romaanse pan, heeft een ruim overstek, een gemetselde schoorsteen en op de nok een piron. Aan alle vier zijden van het dak bovenin twee liggende, platte dakkapellen met venster.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidoost) in een doorgetrokken, risalerende middenpartij met metseldecoraties van gesinterde steen onder een steekkap (zadeldakje). De entree, bestaande uit een deur met deurlicht met decoratief lijstwerk, tussen twee zijlichten met horizontale roeden, bevindt zich in een gemetselde portiek onder een forse betonnen luifel met gemetselde bloembak. Voor de entree een gemetselde stoep (vijf treden) met betonnen bordes tussen twee gemetselde bloembakken. Boven de portiek een driedelig bovenlicht onder een rollaag, en drie staande vensters met gekleurd glas-in-lood en horizontale roeden, alle binnen een verdiept vlak onder verspringende rollagen en een keperboog. Rechts van de entreepartij openslaande terrasdeuren met betonnen stoep uitkomend op een ommuurd terras met betonnen vloer. Links van de entreepartij een groot venster met rollaag; in de afgesnoten hoek (hoek zuidoost-zuidwestgevel) een venster met rollaag. In het dakvlak vier staande dakkapellen met plat dak, waarvan twee aan weerszijden van de doorgetrokken middenpartij met venster met gekleurd glas-in-lood en horizontale roeden.

Aan de zuidwestgevel een gemetselde vijfhoekige serre onder een ruime overstek met vier grote ramen en een deur met deurlicht met roedenverdeling en gemetselde stoep (vijf treden). Links van de serre twee vensters met glas-in-lood zijlicht met horizontale roeden en rollaag. Midden in het dakvlak een gemetselde dakkapel met plat dak, waarin een vensterpartij bestaande uit twee staande glas-in-lood ramen; aan weerszijden van deze dakkapel een houten hoekdakkapel met plat dak waarin twee glas-in-lood ramen met horizontale roeden en één raam met blank glas.

De noordoostgevel heeft een risalerende, doorgetrokken middenpartij onder een steekkap (plat dak), in tweeën gedeeld door een strak gemetselde pilaster; in de middenpartij twee korte en twee lange smalle, staande vensters van gekleurd glas-in-lood, alle met rollaag. Zowel links als rechts van de middenpartij een groot venster met glas-in-lood zijlicht met horizontale roeden en rollaag. In het dakvlak twee houten hoekdakkapellen met plat dak, waarin één glas-in-lood raam met horizontale roeden en één raam met blank glas.

Het woonhuis is aan de achterzijde (noordwest) via een HALS met de schuur verbonden. De hals is opgetrokken in dezelfde baksteen als het woonhuis onder een aangekapt afgeknot schilddak met overstek, gedekt met bruin geglazuurde Romaanse pan. Op het dak een hoge gemetselde schoorsteen met betonnen sieraccenten. In de noordoostgevel van de hals twee dubbele staande vensters met rollaag, twee dubbele keldervensters met diefijzer en rollaag. In de zuidwestgevel van de hals een staand venster met rollaag, en twee paneeldeuren met zesruits deurlicht en rollaag, waarvoor één gemetselde stoep; twee keldervensters met diefijzer en rollaag. In het dakvlak aan beide zijden van de hals twee boven elkaar geplaatste houten dakkapellen waarin twee ramen met horizontale roeden.

De SCHUUR is opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers, onder een wolfdak met houten piron gedekt met een zwarte muldenpan en deels met golfplaat. In de achtergevel (noordwest) met fries met muizetand, hoge (vernieuwde) dubbele deeldeuren, hoge dubbele schuurdeuren (niet origineel), een grote schuifdeur (niet origineel) en zes getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling. In de (later verhoogde) zuidwestgevel vier ijzeren schuurvensters en een klein venster, alle met gepleisterde latei; in de later toegevoegde aanbouw vier ijzeren vensters met gepleisterde latei. Aan de noordoostzijde vier ijzeren achtruits vensters met gepleisterde latei. In de voorgevel (zuidoost) met fries met muizetandrand, een opgeklampte deur met rollaag, hoge dubbele deeldeuren met gepleisterde latei en vier ijzeren achtruits schuurvensters met gepleisterde omlijsting; in de afgesnoten hoek met de noordoostgevel een ijzeren vierruits schuurvenster met gepleisterde latei.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorportaal de parketvloer; de tegellambrizering in groen en zwart; de dubbele tochtdeuren met deur- en zijlichten met roedenverdeling en decoratieve architraaf. In de hal de parketvloer; de houten bordestrap met buitenleuning met golvende stijlen, houten handlijst en decoratieve trappalen; de deuren met smal tweeruits bovenlicht en decoratieve architraaf. Op zolder de bijzondere houten kapconstructie.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1932