Voorstraat 12, Oudeschans

Omschrijving

WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1900, bij stelmakerij opgetrokken in een Eclectische bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het schilddak, gedekt met een zwarte geglazuurde tuile du Nord, heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, en een geprofileerde ijzeren goot, waaronder een fries met siermetselwerk in rood en wit. Een gepleisterde gevelband verbindt de bovendorpels van de vensters van het woonhuis.

In de voorgevel (zuid) vier T-vensters, en een (vernieuwde) deur met twee deurlichten en een bovenlicht. Voor deur een gemetselde stoep. In de oostgevel twee T-vensters en in de westgevel een T-venster en een zesruitsvenster. Alle vensters en het bovenlicht hebben een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel gevuld met metselmozaïek in rood en wit.

In de achtergevel (noord) zonder fries, twee tweeruits keldervensters.

Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR met rechte eindgevel met topschoorsteen en strakke windveren, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het aangekapte zadeldak is aan de oostzijde gedekt met een rode Hollandse pan en aan de westzijde met een zwarte platte Friese pan. In de westgevel twee kleine schuurvensters; in de achtergevel een staand tweeruitsvenster, een w.c. venster met diefijzer, een klein tweeruits venster en een klein (nieuw) schuurvenster. In de oostgevel openslaande deuren (niet origineel), een H-venster en een venster met tweeruits bovenlicht.

In het INTERIEUR is alleen van belang: de houten schouw met schelpmotief in de woonkamer.

Woonhuis bij stelmakerij van algemeen belang vanwege cultuur en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een symmetrisch woonhuis uit omstreeks 1900

- vanwege de eenvoudige, doch verzorgde vormgeving met opvallende detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de stelmakerij

- vanwege de markante ligging in het beschermd dorpsgezicht

520903

Inleiding

Complex bestaande uit een WOONHUIS met voormalige STELMAKERIJ. In 1907 kocht kuiper B. Hindriks een bestaand woonhuis uit omstreeks 1900 (Eclectische bouwtrant) en liet er een nieuwe werkplaats (stelmakerij) bij bouwen in Ambachtelijk-traditionele stijl. Tevens vroeg hij vergunning om het huis deels te veranderen en het schuurgedeelte te verlengen met 1.35 meter om er een keuken in onder te brengen. In 1929 is de stelmakerij overgegaan in handen van een timmerman, die het gebouwtje in gebruik nam als timmerwerkplaats. Tegenwoordig is er een winkel in gevestigd.

Zowel het woonhuis als de iets teruggerooide werkplaats verkeren nog in redelijk authentieke staat. Het complex is markant gelegen direct aan de doorgaande weg door Oudeschans, binnen het beschermde dorpsgezicht. Voor het woonhuis staan twee linden.

Waardering

Complex bestaande uit een woonhuis met stelmakerij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis uit omstreeks 1900 met een stelmakerij uit 1907

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen beide onderdelen

- vanwege de markante ligging aan de doorgaande weg door het dorp, binnen het beschermde dorpsgezicht

- vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk complex in de provincie Groningen

Voorstraat 12 9696 XH Oudeschans Ja