Voordijk 464, Barendrecht

Inleiding

Waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwde WAGENSCHUUR behorende bij het boerderijcomplex 'Vrijenburg'. De voor de boerderijen op de Zuid-Hollandse eilanden karakteristieke wagenschuur is gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl.

Omschrijving

De vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken wagenschuur staat onder een met kruispannen gedekt zadeldak met dakschilden van verschillende lengte en geschulpte windveren. De schuur heeft in de naar de boerderij gerichte gevel drie stel inrijdeuren onder getoogde bovenlichten met roedenverdeling. De naar de dijk gerichte kopgevel bevat een getoogde deur.

De achterste langsgevel is blind.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

- De wagenschuur is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een voor de streek kenmerkende boeren wagenschuur.

- De wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering.

- De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang met de bijbehorende boerderij.

- De wagenschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

520876
Boerderij Vrijenburg

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwde BOERDERIJ van het Vlaamse Schuurtype met zijlangsdeel, vergezeld van een WAGENSCHUUR, die waarschijnlijk uit dezelfde periode dateert. De aan de voet van de dijk staande, in een voor de streek karakteristieke, Traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwde boerderij draagt de naam 'Vrijenburg'.

Omschrijving

De boerderij staat dwars op de dijk en is er met de voorgevel op georiënteerd. De hier links van staande wagenschuur staat eveneens dwars op de dijk en heeft de inrijdeuren gericht op de boerderij.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een boerderij van het voor de streek kenmerkende zijlangsdeeltype, met een bijbehorende wagenschuur.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering van zowel het hoofdgebouw als de wagenschuur.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de boerderij en de wagenschuur.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja