Inleiding

WATERTOREN uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. In 1953 is de toren bepleisterd.

Omschrijving

Op vierkant grondplan opgetrokken watertoren met een hoogte van 42,60 meter. De torenschacht bestaat uit een gewapend betonskelet van twaalf buitenkolommen en vier binnenkolommen, onderling op vijf niveaus verbonden door vloeren en koppelbalken. Deze constructie is gedeeltelijk in het zicht gelaten en gedeeltelijk bekleed met decoratief stucwerk. De openingen tussen de constructie zijn voorzien van gecementeerd baksteenmetselwerk, dat aan de exterieurzijde ten opzichte van de constructieve onderdelen iets terugspringt. Een uitzondering daarop vormt het onderste gedeelte van de torenschacht (tot niveau 7,50 m) waar de constructieve delen aan het exterieur niet herkenbaar zijn. De gevels van het onderste gedeelte zijn voorzien van een plint waarboven het muurvlak voor het grootste gedeelte gesloten is. Het oostelijke gevelvlak wordt onderbroken door de ingangspartij met dubbele toegangsdeur, dubbel bovenlicht en neo-klassieke omlijsting met fronton en jaartal "1915". De overige gevelvlakken hebben in het midden een opliggend vlak met bovenin een dubbel venster. Ter weerszijden van de toegangsdeur en bij de vier hoeken wordt de onderbouw verfraaid met ornament van lichtgeel terracotta. De door ver buiten het muurvlak uitstekend lijstwerk van de benedenverdieping gescheiden bovenbouw van de torenschacht heeft aan elke zijde binnen de vier kolommen van het betonskelet drie terugliggende muurvlakken. Elk vlak is vertikaal onderverdeeld in een liggend ondervlak waarin een ruitvormig sierreliëf van lichtgeel terracotta, en twee trapsgewijs verdiepte staande vlakken die beide voorzien zijn van een vierruits venster. Bovenaan wordt de schacht op alle vier hoeken verfraaid door een uitkragend ornament van oranje terracotta.

Onder de uitkraging van het reservoirgedeelte (op niveau 23,80 m) bevindt zich ter hoogte van de lekvloer een vlak met twee vensters, in het midden gescheiden door de aanzet van een vijfhoekige uitbouw met horizontale lijsten en vensters. Deze uitbouw loopt over het uitkragende reservoirggedeelte door tot aan de daklijst en bevat, uitsluitend bij de gevel aan de ingangszijde, een wenteltrap. De uitbouw aan de deze zijde is in verband hiermee hoger opgetrokken onder een afzonderlijk achtzijdig tentdak. De reservoirommanteling bevat aan de ene kant van elke uitbouw een terugliggend vlak waarin één venster, en aan de andere zijde (naast de zuidwest- of noordoosthoek) een groot uurwerk met eronder een klein balkon. Het met roodpaarse leien gedekte tentdak is voorzien van een overstek en wordt bekroond door een windwijzer in de vorm van een tweemaster. Op elk dakvlak met uitzondering van het oostelijke (vanwege de verhoogde uitbouw) staat een betonnen dakkapel waarin een liggend venster.

Het INTERIEUR verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat. Een rondgaande trap aan de vier binnenste kolommen van de torenschacht verbindt de parterre met de lekvloer. Op de torenschacht rust een cilindervormig hoogreservoir met vlakke bodem, geconstrueerd van gewapend beton. Het reservoir heeft een diameter van 9,00 m en een inhoud van 550 kubieke meter.

Waardering

De watertoren met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het waterleidingcomplex Evertsenstraat; als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een watertoren uit de jaren '10 van de 20ste eeuw, uitgevoerd in gewapend betonskeletbouw gecombineerd met traditionele architectuurprincipes; vanwege de industriële waarde en vanwege de ensemblewaarde in relatie met de andere onderdelen van het complex, de groenaanleg en de situering.

520689
Waterleidingcomplex Evertsenstraat

Inleiding

Waterleidingcomplex Evertsenstraat bestaande uit een WATERTOREN, een FILTERGEBOUW en een POMPGEBOUW, in 1914-1915 gebouwd naar ontwerp van W. de Vrind, bouwkundig ingenieur te Den Haag en D. Drost, civiel-ingenieur te Arnhem. De uitvoering van de bouw was in handen van de Hollandsche Maatschappij tot het maken van Werken in Gewapend Beton te Den Haag. Het betrof een opdracht van de gemeente Velsen, die haar gemeentelijk waterleidingbedrijf in februari 1917 opende. De drie complexonderdelen zijn gesitueerd in een klein park temidden van een woonwijk nabij de nieuwe kern van IJmuiden. De plek is indertijd gekozen, omdat zij centraal lag tussen het westelijk van de watertoren gelegen oude deel van IJmuiden en de oostelijke uitbreiding in de richting van Velsen.

Omschrijving

Het waterleidingcomplex Evertsenstraat bestaat uit drie onderdelen: een op een heuvel midden in het park gesitueerde watertoren, circa honderd meter ten oosten hiervan een filtergebouw gelegen aan de westzijde van de Evertsenstraat, en een klein pompgebouw enkele meters achter het filtergebouw. Zowel de watertoren als het filtergebouw hebben een gewapend betonskelet waarbij de openingen tussen de constructie opgevuld zijn met gecementeerd baksteenmetselwerk. Het pompgebouw is geheel gemetseld in rode baksteen.

Waardering

Het waterleidingcomplex Evertsenstraat, bestaande uit een watertoren, een filtergebouw en een pompgebouw, is van algemeen belang wegens architectuurhistorische, cultuurhistorische en constructieve waarden als gaaf bewaard voorbeeld van een watertoren en filtergebouw uitgevoerd in gewapend betonskeletbouw gecombineerd met traditionele architectuurprincipes, en als kenmerkend voorbeeld van drinkwatervoorziening in de eerste kwart van de 20ste eeuw. Tevens heeft het complex en met name de watertoren situationele en stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende en historisch-functionele ligging in een klein park tussen de oude en nieuwe kern van IJmuiden.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Evertsenstraat 2 1972 AM IJmuiden BY Ja