Inleiding

Voormalig ONTVANGSTGEBOUW uit 1937-1941, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Het ontvangstgebouw werd in opdracht van de Facultatieve Vereniging voor Lijkverbranding gebouwd naar ontwerp van architect W.M. Dudok in een aan de 'International Style' verwante vormgeving. Het gebouw wordt door een ruim voorterrein met oprijlaan en groenaanleg gescheiden van de Driehuizerkerkweg.

Omschrijving

Het voormalige ontvangstgebouw is samengesteld uit drie nagenoeg rechthoekige bouwvolumes van verschillende hoogte. Deze driedelige opzet komt voort uit de meerdere functies die het gebouw oorspronkelijk had: een administratiegedeelte in het hoge middendeel, een directeurswoning in de haaks tegen het middendeel aansluitende rechter vleugel, en een garage annex ontvangstgedeelte in de linker vleugel die een stompe hoek maakt met het middendeel. Het garage-ontvangstgedeelte bevat alleen een parterre, de directeurswoning en het enigzins hoger opgetrokken administratiegedeelte tellen beide twee bouwlagen. De lagere vleugels flankeren het voorterrein en geven het gebouw een uitnodigend karakter: de bezoeker wordt als het ware met open armen ontvangen en geleid naar de ingang links in het middendeel. Alle drie bouwvolumes hebben een flauwhellend lessenaarsdak met aan de voorzijde een ruim overstek. De buitenmuren zijn opgetrokken in witgeverfde waalsteen (in halfsteens verband) boven een grijsgeverfde plint. De merendeels terugliggend in de gevel geplaatste vensters zijn uitgevoerd in staal en voorzien van zwarte lekdorpeltegels.

De voorgevel (O) van de garage-ontvangstvleugel heeft links een muurvlak dat op een smal venster uiterst links na gesloten is. Rechts van dit gesloten muurvlak (waarachter zich de garage bevindt) wijkt de gevel tot aan het administratiegedeelte terug. Vóór dit terugliggende gevelvlak (hierachter is de voormalige ontvangstzaal gelegen) dat voorzien is van een grote langgerekte vensterpartij en een deur links hiervan, staan zeven stalen kolommen die het niet terugwijkende lessenaarsdak ondersteunen. In de boven de garage-ontvangstvleugel uitstekende linkerzijgevel (Z) van het administratiegedeelte bevindt zich een rond venster. Het linker gedeelte van het administratiedeel zwenkt naar voren en heeft aan de voorzijde een glazen portaaluitbouw met uitkragend dak en hierboven een zich tot het dak uitstrekkende vliesgevel die de achterliggende hal verlicht. Rechts van de kromming telt de begane grond een serie van veertien vensters en de eerste verdieping twee grote en door een smalle muurdam gescheiden meerruits vensters die in het gevelvlak geplaatst zijn. De overgang tussen het administratiegedeelte en de directeurswoning is op de verdieping duidelijk afleesbaar door de invoeging van een terugwijkend tussenvolume dat lager is dan zowel het administratiegedeelte als de directeurswoning en voorzien is van vierruits liggend raam en een balkon met ijzeren railing. In de aansluitende zuidwestgevel van de directeurswoning bevinden zich op beide bouwlagen twee samengestelde liggende vensters. De begane grond heeft bovendien rechts een derde venster en links een vlakke deur met zij- en bovenlicht. Onder de parterrevensters bevindt zich een gemetselde bloembak die zich voortzet langs de kopse noordwestgevel. Laatsgenoemde gevel is op de begane grond voorzien van een liggend venster en daarboven blind. In het risalerende rechter deel van de gevel bevindt zich op de begane grond een klein uitkragend venster en op de verdieping een drieruits liggend venster. De noordoostgevel van de directeurswoning telt op de verdieping acht smalle vensters. Op de parterre bevindt zich links en rechts een liggend samengesteld venster en links van het rechter venster een smal venster en een vlakke achterdeur onder een betonnen luifel. De deur is voorzien van een rond raampje en wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een smal zijlicht. De inspringende noordoosthoek heeft in de noordwestgevel van de directeurswoning links een vlakke deur met zij- en bovenlicht, rechts een venster en op de verdieping een samengesteld liggend venster. In de aansluitende rechterzijgevel (NO) van het administratiegedeelte bevindt zich op de verdieping een drietal vensters. Tegen deze gevel sluit rechts een lage rechthoekige bergruimte aan met een flauwhellend lessenaarsdak, in de noordwestgevel vier smalle vensters en in de zuidoostgevel een deur. De achtergevel (NW) van het administratiegedeelte is op beide bouwlagen voorzien van een reeks van dertien vensters met een gemeenschappelijke lekdorpel en, rechts hiervan, twee enkele vensters. Het gebogen rechter geveldeel telt op beide bouwlagen een serie van vier vensters en heeft links een parterre-uitbouw onder een flauwhellend zadeldak. De uitbouw is voorzien van vier smalle vensters: drie in de noordwestgevel en één in de zuidwestgevel. In laatstgenoemde gevel bevindt zich rechts een portiek. Op het westen is er een sterke bocht in het gebouw aangebracht die correspondeert met de zwenking aan de zuid-oostgevel. De voormalige ontvangstzaal is aan de achterzijde blind. Na de ontvangstzaal springt de gevel in en begint het "garagedeel" waarin links een inham met een vlakke deur waarboven glas, in het midden een rondboogdeur en bovenin vier smalle bovenlichten. In de kopse zuidgevel van de garage-ontvangstvleugel bevindt zich links een smal venster dat zich uitstrekt tot aan het dak en rechts een driedelige houten garagedeur met bovenin elk van de drie deuren een rond raampje.

Het sobere INTERIEUR verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en is onder meer voorzien van vlakke opdekdeuren, gepleisterde wanden en plafonds, een hoge hal waarin een met de gebogen achterwand meelopende trap voorzien van houten treden en stootborden en een stalen leuning, sobere tegelvloeren en tegellambriseringen in de toiletruimten, in de grote voormalige directiekamer middenvoor op de verdieping een in doorsnede korfboogvormig gewelf en een in de wand terugliggende haard van gele baksteen omgeven door een halfcirkelvormig zonmotief van rode handvormsteen, en in de voormalige directeurswoning onder andere een kamer met een dito haard en een ruime woonkamer waarin een onderaan kwartronde trap met daarlangs een dichte borstwering voorzien van een houten bovenrand en leuning.

Waardering

Het voormalige ontvangstgebouw met bijbehorend interieur en met omringende groenaanleg is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen, als grotendeels gaaf bewaard gebleven ontvangstgebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en vanwege de architectonische vormgeving in International Style. Tevens is het pand van belang als kenmerkend werk uit het oeuvre van architect W.M. Dudok.

520668
Crematorium Velsen

Inleiding

Het crematorium Velsen, dat eigendom is van de Facultatieve Vereniging voor Lijkverbranding, is het eerste in Nederland gerealiseerde crematorium. Sinds de jaren negentig van de 19de eeuw had het bestuur van deze vereniging al vergevorderde plannen voor de bouw van een crematorium. In Hilversum, waar de vestigingsplaats in eerste instantie was gedacht, ondervond dit voornemen te veel tegenwerking (cremeren was tot in de jaren vijftig in Nederland bij de wet verboden), waarna besloten werd naar Westerveld uit te wijken. Dit eerste crematorium bestond uit een in 1912-1913 naar ontwerp van de Hilversumse architect M.A. Poel gebouwd CREMATORIUMGEBOUW met een aula en daaronder een urnengalerij die diende als eerste columbarium. In een later stadium is het crematorium Velsen tot drie keer toe uitgebreid naar ontwerp van architect W.M. Dudok. In 1925-1926 werd een TWEEDE COLUMBARIUM met open en gesloten urnengalerijen aan het complex toegevoegd. Het tweede columbarium bevat twee door de beeldhouwer H.A. van den Eijnde vervaardigde sculpturen uit de bouwtijd: een bronzen vrouwenbeeld genaamd "De Overpeinzing" en een gevelsculptuur in de vorm van een granieten buste getiteld "De Overgave". Tesamen met de troon, met gestileerde zandloper onder de zitting, op de toren vormen deze het allegorische programma van het tweede columbarium. Rond het tweede columbarium is in 1932 een in hoofdlijnen herkenbaar gebleven URNENVELD aangelegd naar ontwerp van de tuinarchitecte Neurdenberg. Dudok heeft voor deze urnentuin een serie paddestoelvormige urnen ontworpen. In 1936 kreeg Dudok de opdracht tot het ontwerpen van een DERDE COLUMBARIUM met bijbehorende urnen en aula. Het geheel werd tussen 1937 en 1939 gerealiseerd. Tevens werd in 1939 in dit columbarium een bronzen vrouwenbeeld van Van den Eijnde geplaatst. Gelijktijdig met de bouw van het derde columbarium werd in 1938 door Dudok een VIERDE COLUMBARIUM met open urnengalerij (het huidige columbarium 5) gerealiseerd voor de Arbeiders Vereniging voor Lijkverbranding. In 1951-1952 is tenslotte een eveneens open VIJFDE COLUMBARIUM (het huidige columbarium 4) toegevoegd dat door zijn vloeiende dakvorm duidelijk afwijkt van de eerdere uitbreidingen. Tot het complex behoort verder een door Dudok ontworpen ONTVANGSTGEBOUW uit 1937-1941 gelegen aan de Driehuizerkerkweg. De architectuur van dit gebouw en van het derde en vierde columbarium is duidelijk beïnvloed door de "International Style".

Omschrijving

Het op een duinrug gelegen crematoriumcomplex Velsen bevat zeven afzonderlijk te beschermen onderdelen: het zich verheffende crematoriumgebouw met koepel en de ingang op het zuidoosten, het direct noordelijk hiervan gelegen tweede columbarium dat in zuidwestelijke richting opent naar de duinen en bekroond wordt door een toren, het op de duinhelling rond het tweede columbarium aangelegde urnenveld, het derde columbarium (met aula) dat gelegen is ten zuidwesten van het crematoriumgebouw en zowel hiertegen als tegen het tweede columbarium aansluit, het circa 100 m westelijker gesitueerde vierde columbarium (op de westoever van de gedempte asverstrooiïngsvijver), het vijfde columbarium dat ingegraven is in de westhelling van de duinrug waarop het crematorium gebouwd is (de oostoever van de vroegere asverstrooiïngsvijver), en het circa 300 meter zuidelijker nabij het begin van de oprijlaan naar het crematorium gelegen ontvangstgebouw met de ingang aan de Driehuizerkerkweg. Het merendeel van de complexonderdelen is opgetrokken in baksteen: het crematoriumgebouw in rode baksteen, het tweede en derde columbarium in gele baksteen en het ontvangstgebouw in witgesausde baksteen. Het vierde en vijfde columbarium zijn grotendeels uitgevoerd in gewapend beton (in combinatie met gele baksteen). De gebouwen hebben uiteenlopende plattegronden en verschillende bouwhoogten. Ook de daktypen zijn divers: een spits koepeldak met bitumineuze dekking (crematoriumgebouw), zadeldaken met pandekking (crematorimgebouw, tweede columbarium), platte daken (tweede, derde en vijfde columbarium), bitumengedekte lessenaarsdaken met een geringe dakhelling (ontvangstgebouw), en betonnen schaaldaken (vierde columbarium).

Waardering

Het crematoriumcomplex Velsen, bestaande uit een crematoriumgebouw, een tweede columbarium, een urnenveld, een derde columbarium met aula, een vierde columbarium, een vijfde columbarium en een ontvangstgebouw, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarden als gaaf bewaard gebleven eerste crematorium van Nederland daterend uit de jaren '10 van de 20ste eeuw met uitbreidingen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. De genoemde columbaria en het ontvangstgebouw zijn tevens van belang als karakteristieke werken uit het oeuvre van architect W.M. Dudok. Tevens heeft het complex situationele waarde vanwege de ligging op een duinrug.

Direkteurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Administratiegebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie
Crematoriumaula Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) oorspronkelijke functie Ja
Driehuizerkerkweg 138 1985 HD Driehuis NH Ja