Rustoord, Breukelen

Inleiding

SCHUUR annex stal, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 gebouwd. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong zeventiende-eeuwse buiten Vegtvliet (rijksmonument) dat tegenover de boerderij is gesitueerd.

Omschrijving

De schuur is op een rechthoekige plattegrond in grauwe baksteen (kruisverband met knipvoeg) - in stijl en materiaalgebruik overeenkomstig de boerderij - opgetrokken. Het zadeldak heeft aan de voorzijde een wolfeind en is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn verrijkt met gietijzeren sierankers. De lichtgetoogde stalvensters onder rollaag zijn voorzien van ijzeren ramen met roedenverdeling en hardstenen lekdorpels.

De symmetrische voorgevel (zuidoostzijde) heeft een ingezwenkte lijstgevel met siervazen op de hoeken en een licht uitkragende kroonlijst. In het midden bevindt zich de getoogde entree onder strek met houten, opgeklampte, dubbele inrijdeuren. Aan weerszijden bevindt zich één venster onder strek. In de topgevel bevinden zich twee vensters.

De linkerzijgevel (zuidwestzijde) heeft twee mestluiken en één stalvenster.

De achtergevel (noordwestzijde) bevat een groot, later aangebracht venster en in de top een luik onder een rondboogvormig bovenlicht.

De rechterzijgevel (noordoostzijde) bevat (van links naar rechts) afwisselend viermaal een stalvenster en een staldeur met bovenlicht. De meest rechtse deur heeft geen bovenlicht. Haaks op de gevel is een muurtje dat is verbonden met een hek tussen boerderij en schuur geplaatst.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur annex stal behorende bij het boerderijcomplex 'Rustoord' uit 1879 in de stijl van het Eclecticisme. De schuur is van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Straatweg. De schuur vormt als onderdeel van het boerderijcomplex voor wat betreft de voorgevel, met de boerderij in stilistisch opzicht een eenheid. Van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en de voorgevel.

520603
Rustoord

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Rustoord'met boerderij en wagenschuur annex stal en toegangshek, is in 1879 in de stijl van het Eclecticisme gebouwd. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong zeventiende-eeuwse buiten Vegtvliet (rijksmonument). Dit buiten is aan de Straatweg, direct tegenover de boerderij, met de oprijlanen in elkaars verlengde, gesitueerd. Het smeedijzeren hek in Neo-Lodewijk XIV-stijl is in stijl en detaillering verwant aan het hek van Vechtvliet.

Omschrijving complex

Het complex bestaat uit:

1. Langhuisboerderij

2. Wagenschuur annex stal

3. Toegangshek

De vrijstaande boerderij (1) bevindt zich ten noordwesten van de Straatweg. De schuur (2) ligt links (ten zuidwesten) van de boerderij. Hij staat iets terug ten opzichte van de voorgevel van de boerderij en de nokrichtingen zijn identiek. Tussen boerderij en schuur bevindt zich de oprijlaan met halverwege de bouwmassa's een gemetselde muur waarin een inrijhek geplaatst is. Het smeedijzeren hek (3) staat op de erfscheiding aan de Straatweg, bij de oprit. Links en rechts van boerderij en schuur bevindt zich een hoogstamboomgaard.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard ensemble uit 1879 van een langhuisboerderij met bijbehorende wagenschuur met stal in de stijl van het Eclecticisme en toegangshek in de stijl van Neo-Lodewijk XIV en vanwege de cultuurhistorische waarde als voormalig onderdeel van het buiten Vegtvliet. Het complex is van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Straatweg en de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met Vegtvliet.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Straatweg 179 3621 BM Breukelen links naast boerderij BY Ja