Den Dolvert 5, Heeswijk-Dinther

Inleiding.

WOONHUIS, voorgevel aan het einde van de negentiende eeuw opgetrokken in een Eclectische stijl. Het ongebruikelijk geproportioneerde huis bezit een kern die wellicht teruggaat tot de zeventiende of de achttiende eeuw. Naar alle waarschijnlijkheid is het pand gebouwd als woning voor een notabele. Het is bekend dat er in de negentiende eeuw tenminste vier notarissen hebben gewoond. Na opgelopen oorlogsschade werd het in 1948 deels gewijzigd waarbij er dakbeschot aangebracht werd en ook de pannen vernieuwd werden. Intern is het pand zeer gaaf bewaard gebleven. Aan de achterzijde van het pand is een ruime tuin gesitueerd; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Aan de achterzijde bevinden zich tevens nog een aanbouw onder zadeldak met schildeinde en een aanbouw onder zadeldak (ca. 1970); deze aanbouwen vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving.

Deels onderkelderd pand van één en twee bouwlagen op een rechthoekige grondslag onder een met pannen gedekt zadeldak met schildeinde. Het pand is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van Den Dolvert. De uit vijf traveeën bestaande voorgevel is wit gepleisterd; op de hoeken en de plintzone in blokverband. Recht gesloten gevelopeningen. De vensters hebben T-ramen en een doorlopende onderdorpel. Raam met jaartal. Monumentale ingang met kroonlijst op gecanneleerde pilasters. Paneeldeur en bovenlicht. Deur met ruitmotieven, houten gootlijst, sierankers. Het dak heeft aan de westzijde een schild met een gemetselde schoorsteen. De op de hoek geplaatste stoeppaaltjes zijn met elkaar verbonden door een ijzeren sierhekwerkje. In de westelijke zijgevel is een smal venster aangebracht dat uitziet over de oude doorgaande weg van Heeswijk naar Dinther. De top van de linker (oostelijke) zijgevel is na opgelopen oorlogsschade opnieuw opgemetseld. De achterzijde van het pand heeft twee bouwlagen. De vensterindeling is nog de originele, al zijn de ramen grotendeels gewijzigd. Inwendig is het pand bijzonder gaaf bewaard gebleven. Een brede centrale gang verdeelt het huis in twee gedeelten. De vloer van de gang is met marmeren tegels bekleed; de wanden met crème-kleurige tegels. De oostelijke kamers zijn vierkant van opzet en hebben sobere plafonds met stucornamenten. In de voorste kamer bevinden zich nog de negentiende-eeuwse houten vensterbanken met vensterluiken en ook nog een sierlijk geornamenteerde marmeren schouw. Een dergelijke schouw bevindt zich ook in de achterste kamer waarbij deze bekroond wordt met een rondbogige gecanneleerde stucwerkomlijsting. De westelijke kamers zijn ruimer van opzet en hebben vroeger als kantoorruimte gediend. Aan de achterzijde bevindt zich verder de ruime keuken die toegang geeft tot de met een stenen tongewelf overdekte kelder. In de keuken bevindt zich onder meer een met eclectische motieven geornamenteerde houten hoekkast.

Boven bevinden zich de slaapvertrekken. Via een kleine trap krijgt men toegang tot de zolder. Het dak met gordingenkap wordt gedragen door drie eiken krommerspanten met houten pen-gat verbindingen, Op het meest westelijke spant zijn nog de gehakte telmerken III zichtbaar. De kap dateert wellicht nog uit de achttiende eeuw.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geografische en typologische ontwikkeling; met name de ontwikkeling van het woonhuis voor de dorpse elite in de achttiende en negentiende eeuw. Het bezit architectuurhistorische waarden vanwege de bijzondere bouwhistorische ontwikkeling die uit zowel het interieur als exterieur blijkt en vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste Eclectische stijlelementen van in- en exterieur. Het pand is van belang vanwege de gaafheid van zowel het interieur als het exterieur. Het pand is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gave dorpswoningen.

Den Dolvert 5 5473 GP Heeswijk-Dinther Ja
C 4797 Heeswijk-Dinther