Huize Ernst Casimir, Roermond

Inleiding

Halfvrijstaande kasteelachtige villa genaamd Huize Ernst Casimir gebouwd in 1908 naar een ontwerp van architect Eduard Cuypers.

De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met eclectische elementen. Het pand is gesitueerd op hoek van de Venloseweg en de Wilhelminasingel in een parkachtige tuin.

Het pand werd in 1908 gebouwd in opdracht van kantonrechter mr.

P. Gerardts. In 1950 werd het pand in opdracht van de familie Kissels verbouwd tot hotel. In 1970 werd het pand verbouwd tot kantoorgebouw.

Omschrijving

Halfvrijstaande kasteelachtige VILLA. Het pand telt twee bouwlagen plus dakverdieping en souterrain en wordt afgedekt met zadeldaken met kruispannen. Dakvlak met een rondboogvormige dakkapel met aan weerszijden een kleinere rechthoekige dakkapel met schilddakje. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Rechthoekige en rondboogvormige houten en stalen vensters deels met kleine roedeverdeling, deels met bovenlichten met roedeverdeling. Rode keramische vensterbanktegels.

Vrijwel symmetrische indeling VOORGEVEL. Beide hoekdelen springen iets naar voren en eindigen in in- en uitgezwenkte topgevels. De hoofdingang is in het middengeveldeel geplaatst.

Links van de hoofdingang in het souterrain een rechthoekige dubbele deur met glaspanelen met roedeverdeling. Rechthoekige houten souterrainvensters met roedeverdeling.

Hoofdingang met brede trap met acht hardstenen treden en aan weerszijden een lage hardstenen balustrade met hierop een smeedijzeren leuning. Hoofdingang met authentieke dubbele deur met rondboogvormig bovenlicht. Bovenlicht met glas-in-lood. Aan de bovenzijde van de deur een rondboogvormige luifel aan de voorzijde rustend op twee hardstenen zuilen. Aan de weerszijden van de hoofdingang drie rechthoekige houten vensters met zesruits roedeverdeling. Aan de bovenzijde van de luifel een gevelsteen met opschrift "Huize Ernst Casimir 1908".

In de tweede bouwlaag van het middenvoorgeveldeel rechthoekige houten vensters met bovenlichten. Onder de dakrand siermetselwerk in gele baksteen. Smeedijzeren muurankers.

Vooruitspringend linkervoorgeveldeel met een vijfzijdige erker doorlopend vanaf souterrain tot en met eerste bouwlaag met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met balustrade. De drie rechthoekige stalen erkervensters in de eerste bouwlaag gescheiden door groen gepleisterde zuilpilasters.

Rechthoekige stalen dubbele balkondeuren. Bovenlicht met voorzetraam. In de topgevel drie rondboogvormige vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Het middenvenster van een iets groter formaat. In het topgeveldeel drie smeedijzeren muurankers.

Vooruitspringend rechtergeveldeel met eveneens rechthoekige houten souterrainvensters met roedeverdeling. In de eerste bouwlaag een rechthoekig houten dubbel venster met bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag een soortgelijk venster. In de topgevel drie rondboogvormige vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Het middenvenster van een iets groter formaat. In het topgeveldeel drie smeedijzeren muurankers.

LINKERZIJGEVEL bezit een asymmetrische indeling. In het linkergeveldeel een vijfzijdige erker doorlopend vanaf souterrain tot en met de eerste bouwlaag, met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met balustrade. De drie rechthoekige stalen erkervensters in de eerste bouwlaag gescheiden door groen gepleisterde zuilpilasters. Erkervensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. Aan de benedenzijde van het middelste erkervenster een gevelsteen met inscriptie "29/8 posuit 1908 Paul P.J.M. Geradts". Rechthoekige dubbele balkondeuren met bovenlicht. Rechtergeveldeel linkerzijgevel met in het souterrain twee vensters met roedeverdeling; in de eerste bouwlaag een rechthoekig venster met bovenlicht met roedeverdeling, en in de tweede bouwlaag twee smalle vensters met bovenlicht met roedeverdeling. Onder dakrand siermetselwerk in gele baksteen. Dakvlak met rechthoekige dakkapel met rondboogbekroning.

Aan de RECHTERZIJGEVEL en gedeelte van de achtergevel de aanbouw uit 1971.

ACHTERGEVEL met vrijwel symmetrische indeling. Linker- en rechtergeveldeel vooruitspringend en uitlopend in een in- en uitgezwenkte topgevel. Middendeel achtergevel in de eerste bouwlaag over de gehele gevelbreedte tussen beide vooruitspringende delen voorzien van een grote erker in een bouwlaag. Op het dak van de erker een balkon met een niet authentieke leuning. Rechthoekige houten erkervensters met hiertussen groengepleisterde zuilpilasters. Souterrainvensters met roedeverdeling. Gedeelte van het souterrainmetselwerk in vernieuwd. In het rechterdeel van het souterrain ter hoogte van het kleine bordes een trapje naar beneden naar een dubbele stalen souterraindeur. In de rechterzijgevel van de erker rechthoekige stalen deuren naar het bordes. Bordes met toegangstrap met acht hardstenen treden en bakstenen balustrades met afdeklaag in rood geglazuurde baksteen. Balustrades met enkele hardstenen details. In de tweede bouwlaag middendeel achtergevel drie rechthoekige vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Geheel links een rond venster met roedeverdeling. Onder de dakrand siermetselwerk in gele baksteen. Achterdakvlak met niet authentieke dakkapelgalerij.

Vooruitspringend rechtergeveldeel met in de eerste bouwlaag rechthoekige stalen deuren naar het bordes en in de tweede bouwlaag een rechthoekig venster met bovenlichten. In de topgevel drie rondboogvormige vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Het middenvenster van een iets groter formaat.

In het topgeveldeel drie smeedijzeren muurankers.

Linkergeveldeel met in de eerste bouwlaag een gedeelte van de aanbouw uit 1971. In de tweede bouwlaag een rechthoekig venster met bovenlichten met roedeverdeling. In de rechterzijgevel een rechthoekige stalen deur naar het grote balkon. In de topgevel drie rondboogvormige vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Het middenvenster van een iets groter formaat.

Structuur van het INTERIEUR van de eerste bouwlaag goed herkenbaar. Authentieke hal met trappenhuis. Hal met cassetteplafond. Structuur van het interieur van het souterrain en de tweede bouwlaag aangepast.

Waardering

Huize Ernst Casimir bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, als voorbeeld van het oeuvre van architect Eduard Cuypers, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa bezit ensemblewaarde wegens de situering in een parkachtige tuin en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Roermond.

De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van exterieur en een klein deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Venloseweg 1 – 6041 BS Roermond – – Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) – Villa