Frans Janssens-Höppener, Roermond

Inleiding

De DUBBELE WINKEL met BOVENWONING is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat in Roermond. Het pand is gebouwd in XIXd, de voorgevel is vernieuwd in 1911 in Eclecticisme met Jugendstil elementen in opdracht van loodgietersbedrijf Frans Janssens Höppener, naar ontwerp van architect F. Dupont uit Roermond. Het pand heeft nu diverse tinten blauw, maar was oorspronkelijk uitgevoerd in een zachte zandkleur. Het reliëf in de voorgevel is van beeldhouwer Mathieu Reynders, gemaakt in werkplaats van Cuypers en Stolzenberg. Tegen de achterzijde van het pand staat een achterhuis met versprongen verdiepingen. De begane grond is momenteel in gebruik als dierenwinkel en antiekhandel.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen, gedeeltelijk onder een schilddak met leien. De gepleisterde gevel, in de tweede laag in rustica, heeft een gebeeldhouwde hardstenen plint. In de gevel bevinden zich originele houten paneeldeuren en vensters met bovenlichten, gedeeltelijk met geslepen glas. In de tweede laag bevinden zich dubbele vensters met bovenlicht en decoratief waterscherm, dat wordt omlijst door gestucte band met gekrulde vormen.

De VOORGEVEL is asymmetrisch van opbouw en heeft in de eerste laag drie bogen met geprofileerde lijst met gestucte aanzet- en sluitsteen met bloemmotief en gekrulde vormen. Geheel links in de laagste boog bevindt zich een originele houten paneeldeur waarop een leeuwenkop met ring en een zesruits venster. Deur en venster hebben rechthoekige bovenlichten, waarboven een rondboog bovenlicht allen met roedeverdeling. In de middelste boog, deze is het breedst en centraal gelegen, bevindt zich een groot etalagevensters op lage plint met rechts een niet originele deur met rechthoekig bovenlicht. Boven deur en venster is een groot driedelig bovenlicht, waarvan de twee kleine spitboogvormige vensters met rechthoekige roedeverdeling en het middelste met gebogen roedes. De rechterboog heeft een driedelige houten deur met rondboogvormig driedelig bovenlicht met rechthoekige roedeverdeling. Tussen de bogen loopt een gepleisterde speklaag.

Links in de tweede laag bevindt zich een rechthoekige erker met een geprofileerd gewelf, dat begint vanaf de sluitsteen van de ondergelegen boog. In de borstwering van de erker aan drie zijden panelen, waarboven aan elke zijde een venster. De erker loopt naar boven toe breder uit en wordt beëindigd door een gewelfd dak.

In de top bevindt zich een door stucwerk omlijst rondvenster.

Rechts naast de erker is een lijst met de gestucte tekst "Frans Janssens Höppener" tussen twee cordonlijsten. Aan weerszijden van de tekst vijf gestucte bloemen. Verder bevinden zich in de tweede laag drie vensters, waarvan de twee rechter gescheiden door een gestuct relëf van een godin met vlam en tak, geplaatst tussen gestucte pilasters en onder een risaliet met gestuct veld met jaartal "1911". Links van de afbeelding ondersteunen gestucte consoles de houten goot. Hierachter begint het schilddak en de dakkapel met dubbel venster tussen geprofileerde stijlen onder een gewelfd dakje.

De ACHTERGEVEL van het pand heeft een opstand van baksteen in kruisverband.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in tact.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn de originele haard, de gestucte ornamenten in de hallen en kamers, de originele trappenhuizen en de gestucte hoofdgestellen met beeldennis.

Waardering

De WINKELS met BOVENWONING bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van winkelpanden met bovenwoningen gebouwd tegen het eind van de negentiende eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzonder belang van het pand voor de geschiedenis van de architectuur door de toepassing van Jugenstil, vanwege het belang voor het oeuvre van architect F.

Dupont uit Roermond en zijn betrokkenheid bij de stad. Verder vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp het bijzonder materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarden worden bepaald door de betekenis van het object vanwege de situering als essentieel onderdeel van de straatwand aan de Neerstraat en daarmee van belang voor het aanzien van de stad Roermond. Verder is het pand van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur, mede in relatie met de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Tot slot is het pand aan de Neerstraat 10 van belang vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid. Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, verder vanwege de ensemblewaarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Neerstraat 10 6041 KC Roermond Ja