In Den Gouden Appel, Roermond

Inleiding

Het CAFÉ met BOVENWONING, genaamd "In den Gouden Appel", is gelegen aan de Markt in Roermond op de hoek van een gesloten gevelwand, langs de zijgevel loopt de smalle Hanenstraat. Het pand is gebouwd in 1905 in Jugenstil en is intern verbonden met het achtergelegen pand aan de zijde van de Luifelstraat. In 1964 is het nog eens uitgebreid aan de achterzijde. In 1977 is het geheel wederom intern gewijzigd tot twee woonhuizen en café.

UITGESLOTEN VAN BESCHERMING is het achtergelegen pand aan de Luifelstraat 2/2a.

Omschrijving

Het CAFÉ met BOVENWONING heeft een rechthoekige plattegrond in drie bouwlagen onder een afgeplat half schilddak met muldenpannen. De gevel heeft een opstand van rode baksteen in kruisverband met een hardstenen plint. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten.

De VOORGEVEL is smal, symmetrisch van opbouw en heeft twee traveeën. In de eerste bouwlaag boven de plint bevinden zich twee grote cafévensters met roedeverdeling in gebogen vormen. De entree ligt centraal in een portiek en heeft een houten paneeldeur met venster met rechtsboven een roedeverdeling en een bovenlicht eveneens met roedeverdeling. Hardstenen stoep en onderdorpel. Tussen de deur en de voorgevel bevinden zich vensters. In de tweede en derde bouwlaag bevinden zich twee dubbele vensters met bovenlicht met roedeverdeling. Ter hoogte van elke verdiepingsvloer bevindt zich in de gevel een horizontale geprofileerde gepleisterde band in twee of drie kleuren onder een waterlijst. Vanaf de bovenlichten boven de vensters in de tweede laag beginnen getrapt oplopende stuclagen met binnenin een glooiende vorm. De horizontale band heeft aan weerszijden een geprofileerd Jugendstilfiguur. Boven de vensters in de derde laag staat de tekst "In den gouden appel" op een donkere ondergrond. Aan weerszijden hiervan eveneens geprofileerde Jugendstilfiguren die overlopen in het onderliggende lichtere vlak. Boven de bakgoot een topgevel met gepleisterde gegolfde deklaag, dat wordt bekroond door een getopt fronton met piron. In het gevelvlak bevindt zich een dubbel venster met korfboogvormig bovenlicht.

Links in de eerste laag van de ZIJGEVEL bevindt zich een groot caféraam als in de voorgevel. Verder bevinden zich in de zijgevel een niet originele deur met bovenlicht, hardstenen stoep. Rechts naast de deur bevindt zich een klein keldervenster met rooster. In de tweede en derde bouwlaag bevinden zich twee dubbele vensters met bovenlicht onder een strek. Hardstenen dorpel. De gevel wordt beëindigd door een rand baksteen in muizentandprofiel.

e ACHTERGEVEL steekt gedeeltelijk uit boven het achtergelegen pand en is gepleisterd.

Waardering

Het CAFÉ MET WOONHUIS bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van cafés met bovenwoning. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische waarden van het ontwerp door de toepaste bouwstijl Jugendstil en het materiaalgebruik en de ornamentiek, met name in de voorgevel.

Het pand is van belang vanwege de situering aan de Markt in Roermond en is van belang voor het aanzien van de stad. Tevens is café met woonhuis van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het pand bezit verder een architectuurhistorische zeldzaamheid. Het café met bovenwoningen zijn vanwege de architectuurhistorische en ensemblewaarden en de zeldzaamheid van algemeen belang.

Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja