Huize Marie-Louise, Roermond

Inleiding

Grote vrijstaande villa gesitueerd aan de noordoostelijke zijde van de Kapellerlaan. Rondom de villa een grote tuin met in de achtertuin een voormalig koetshuis. De villa werd in 1904 gebouwd naar een ontwerp van architect F. Dupont uit Roermond.

De opdrachtgever was dhr. Wolfs die behoorde tot de zgn. Roermondse kermisadel. De bouwstijl is traditionalistisch met sterke Jugendstil invloeden.

Omschrijving

Vrijstaande VILLA op een veelhoekige plattegrond. De villa telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken met leien in schubdekking. Brede houten bakgoot op houten consoles. Diverse dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, metselwerk in kruisverband en hardsteen. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechthoekige houten deuren. In de tweede bouwlaag segmentboogvormige en rondboogvormige houten vensters.

Vensters met hardstenen dorpelstenen. Bovenlichten vensters met hardstenen aanzet- en sluitstenen. Segmentboogvormige houten balkondeuren.

Asymmetrische indeling VOORGEVEL. Linkerdeel voorgevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met hierop een balkon met stenen balustrade. Plint van de erker geaccentueerd met horizontale band geglazuurde steentjes met op de hoeken hardstenen hoekstenen. Erkervensters met doorlopende hardstenen dorpelstenen. In de vulstukken van de erkervensters decoratieve tegeltableaus. Rondbogen aan bovenzijde erkervensters met hardstenen aanzet- en sluitstenen en decoratief metselwerk. Balkonbalustrade in baksteen met cementering. Balustrade voorzien van kleine boogjes. Balkondeur met zij- en bovenlichten. Bovenlicht balkondeur met hardstenen aanzet- en sluitstenen. Aan bovenzijde balkondeur een gestuct geveldeel met de tekst Huize Marie-Louise. Aan weerszijden van deze plaquette tussen de gootconsoles een hardstenen gevelsteen.

Geveldeel met rondboog venster uitlopend in een topgevelachtige dakkapel met hierin een rondboogvormig venster. Bovenlicht van dit venster met hardstenen aanzet- en sluitstenen.

In de oksel van het vooruitspringende linkervoorgeveldeel en het terugliggende rechtervoorgeveldeel het middengeveldeel met entree. Entree met twee hardstenen toegangstreden. Authentieke houten paneeldeur met aan de linkerzijde een hoog zijlicht met decoratief traliewerk. Deur met segmentboogvormig driedelig bovenlicht. Deur onder een glazen luifel op een smeedijzeren console. Boven de deur in de tweede bouwlaag een rondboogvormig venster met kleine roedeverdeling.

De tweede bouwlaag van dit geveldeel wordt afgesloten met een plat dak met hierop een klein balkonnetje met decoratief boogvormig smeedijzeren hekje.

Rechtervoorgeveldeel met in de eerste bouwlaag een erker met plint geaccentueerd met een horizontale band geglazuurde baksteentjes; met bakstenen basement en aan de linkerzijde een bakstenen scheidingsmuur. Scheidingsmuur aan de voorzijde bekleedt met een band natuursteen; aan de bovenzijde uitlopend in een hardstenen mannenhoofdje. Bovenzijde van de scheidingsmuur boogvormig oplopend. Erker telt vijf houten vensterkozijnen met bovenlichten met kleine roedeverdeling.

Erker met leien schildak. Op de erker een balkon met decoratief smeedijzeren balkonhekje. Segmentboogvormige houten balkondeur met zij- en bovenlichten. Brede houten bakgoot op houten consoles. Een kleine dakkapel met leien schilddakje.

RECHTERZIJGEVEL met in de eerste bouwlaag vijf rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten. In de tweede bouwlaag een segmentboogvormig schoorsteenkanaal rustend op twee deels hardstenen consoles. Aan weerszijden van dit schoorsteenkanaal een rechthoekig houten vensters met bovenlicht met hardstenen latei. Op het dakvlak een hoge bakstenen schoorsteen en twee kleine dakkapellen.

Het rechterdeel van de LINKERZIJGEVEL iets vooruitspringend met geaccentueerde plint; en in de eerste bouwlaag een hardstenen speklaag. In de eerste bouwlaag van het vooruitspringende geveldeel een rechthoekig houten venster met bovenlicht met roedeverdeling. In het rondboogvormige vulstuk van het venster een decoratief tegeltableau. In de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster met bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan de benedenzijde van het venster een speklaag in geglazuurde baksteen. Terugliggend deel linkerzijgevel met aan bovenzijde plint een hardstenen gevelsteen met inscriptie "Eerste steen gelegd 28 mei 1904". In de eerste en tweede bouwlaag een klein en een groot rechthoekig venster met hardstenen dorpelsteen en latei. In de tweede bouwlaag tussen de vensters een geprofileerd schoorsteenkanaal rustend op een deels hardstenen console.

Linkerdeel van de ACHTERGEVEL vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een aangebouwde serre met bakstenen basement, houten vensterkozijnen en een lessenaarsdak. Serre met dubbele tuindeuren. Bovenlichten met kleine roedeverdeling. In de tweede bouwlaag een dubbel segmentboogvormig venster gescheiden door een bakstenen stijl. Bovenlichten met roedeverdeling. Hardstenen dorpelsteen en sluitsteen. Aan beneden- en bovenzijde van het venster een horizontale band groen geglazuurde baksteen.

Terugliggend rechtergeveldeel met in de eerste bouwlaag een authentieke rechthoekige houten deur met bovenlicht met roedeverdeling. Deur met rondboogvormig glaspaneel en decoratieve hardstenen latei. Deur met klein bordes met twee treden. Aan de bovenzijde van de deur een groot segmentboogvormig glas-in-lood venster met een middendeel dat naar beneden doorloopt.

In het rechterdeel van de achtergevel een rechthoekige houten deur met aan de linkerzijde een een driedelig venster. Deur en venster met bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag een groot segmentboogvormig venster met een bakstenen middenstijl en bovenlichten met kleine roedeverdeling. Aan de linkerzijde van dit venster een kleiner segmentboogvormig venster met bovenlichten. In de tweede bouwlaag twee speklagen in groen geglazuurde baksteen. Dakvlak met drie kleine dakkapellen en een bakstenen schoorsteen.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang.

Kleine voorhal met vloer met grote grijze marmer tegels. Wanden met zwierige stucwerk belijning met bloemmotieven. Tussen de centrale hal en de kleine voorhal een rechthoekige houten authentieke deur met glas-in-lood paneel. Deur met zijlichten en bovenlicht met deels gekleurd glas-in-lood. Bovenlicht met boogvormig motief. Rechthoekige houten paneeldeuren. In de centrale hal authentieke trap met hoofdbaluster en spijlen met Jugendstil-motieven; vloer met grote grijze marmer tegels; halwanden met enkele gestucte pilasters met bloemmotieven; enkele gestucte rondbogen. In de kamer links een haardlijst in zwarte marmer met hierin o.a. cirkelmotieven; erker met houten schuiframen met hierin aan de bovenzijde uitgesneden hoofdjes.

Plafonds met stucwerk rozetten met slinger- en bloem en W-motieven. De W verwijst naar de opdrachtgever dhr. Wolfs. In de woonkamer rechts authentieke houten schuifdeuren.

Schuifdeuren, zijlichten en bovenlicht met glas-in-lood.

In de vml. keuken een authentieke schouw op twee houten kolommen. In tweede kamer aan rechterzijde eveneens plafond met decoratief stucwerk; authentieke deuren met zij- en bovenlichten naar de serre. Op de eerste verdieping enkele kamers met haardlijsten in marmer en met gestucte rozetten.

Waardering

De villa Marie Louize is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering aan de Kapellerlaan. De Kapellerlaan is met haar villa- en landhuisbebouwing als geheel van belang voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Roermond.

De villa is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

520529
Villa en Koetshuis

Inleiding

Complex bestaande uit grote, vrijstaande VILLA (1) uit 1904 (Huize Marie-Louise) naar ontwerp van F. Dupont, architect te Roermond en vrijstaand KOETSHUIS (2) aan de achterzijde van de villa. Beide complexonderdelen zijn aan de noord-oostzijde van de Kapellerlaan gesitueerd en worden omgeven door een grote tuin.

Waardering

Het complex bestaande uit de grote vrijstaande VILLA genaamd Huize Marie-Louise (1904), naar ontwerp van F. Dupont, architect te Roermond en het vrijstaande KOETSHUIS vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom; - de functionele, historische en ontwerpkunstige onderlinge betrokkenheid van de complexonderdelen; - de betekenis voor de geschiedenis van het wonen; - het belang voor de architectuurgeschiedenigs, die met name in de gehanteerde bouwstijl van de villa tot uitdrukking komt, t.w. Jugendstil alsook in de gaafheid van bouwmassa materiaalbehandeling en detaillering; - het kunsthistorische belang dat in de gaafheid en de geleding van het interieur van de villa besloten ligt; - de samenhangende en veelzijdige historische belevingsmomenten die in het complex van villa en koetshuis tot uitdrukking komen.

Kapellerlaan 179 – 6045 AD Roermond – – Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) – Villa