Grotekerkstraat 11, Roermond

Inleiding

Het Dubbel WOONHUIS is gelegen in de gesloten straatwand van de Grote Kerkstraat, tegenover de Kathedraal van St. Christoffel.

De panden zijn gebouwd in 1887 in Eclecticistische stijl. Pand nr 11 heeft een niet-orgineel inpandig balkon. De hekwerken van pand nr. 11 zijn vervangen.

Omschrijving

Het dubbele WOONHUIS heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een schilddak met muldenpannen en een overstekende goot op houten consoles. De panden hebben een gespiegelde gevelindeling en bestaan elk uit drie traveeën, waarvan de middelste van elk pand risaleert en de entree bevat.

De panden hebben een hardsteen plint en een optrek in kruisverband met opliggende voeg. In de gevel bevinden zich rechthoekige dubbele houten vensterkozijnen met geprofileerde stijl en dubbel bovenlicht. Deze worden door een speklaag van de vensters gescheiden. De vensters in de eerste laag bevinden zich in een segmentboogvormige lijst en in de tweede laag in een rondboogvormige lijst, beide met profielsteen en aanzet- en sluitsteen met vrouwen- of mannenhoofd. Verder vlechtingen in de vulstukken, cordonlijsten met tegelranden, speklagen en decoratieve muurankers. Tussen de consoles onder de goot bevinden zich verdiepte nissen met vlechtwerk en een klein venster met dubbele houten luiken. In de risaliet bevindt zich de verdiept gelegen entree met hardsteen dorpel en eerste treden van stalen trap. De entree heeft oorspronkelijk een dubbele houten segmentboogvormige paneeldeur met figuurglas, hekwerk en brievenbus. Achter de trap bevindt zich een souterrainvenster.

Boven de deur bevindt zich een geprofileerde latei onder een rond raam met glas-in-lood en hekwerk. Het linker pand heeft twee consoles met stucwerk onder een hardstenen balkon met decoratief smeedijzeren hekwerk. Het rechter pand heeft twee niet originele metalen consoles en een niet orgineel hekwerk.

Achter de balkons bevinden zich dubbele deuren. In de topgevel boven de balkons zijn twee cartouches met "Anno" en "1887" en twee kleine vierkante vensters en op de nok een naald.

In de derde en vierde travee bevinden zich twee souterrainvensters met bovenlicht en figuurglas met hekwerk en een geprofileerde pilaster tussen twee vensters, aanzet- en sluitstenen. De sluitstenen met mannen- en vrouwenhoofd is de aanzet tot een console onder de vensterbank als waterslag en hebben een houten luik met beslag onder de goot.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR van de panden is in tact. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de marmeren haarden en de trappenhuizen.

Waardering

Het dubbele woonhuis bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, met name in het exterieur. De ensemblewaarden worden bepaald door de betekenis van de panden wegens de situering in de binnenstad van Roermond en zijn daarmee van belang voor het aanzien van de stad. De panden zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Verder bezitten de panden een architectuurhistorische zeldzaamheid en zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en ensemblewaarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

Grotekerkstraat 11 6041 CR Roermond Ja
Grotekerkstraat 13 6041 CR Roermond