Brugstraat 14, Roermond

Inleiding

Voormalige SLAGERIJ met WINKEL en WOONHUIS gelegen in de gesloten straatwand van de Brugstraat. Het pand is gebouwd XIXB in Negentiende-eeuws Traditionele stijl gedeeltelijk met neo-Classicistische invloeden.

Omschrijving

De voormalige SLAGERIJ heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een half schilddak met rode muldenpannen.

Het pand heeft een opstand in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten kozijnen met rechthoekig of segmentboogvormig bovenlicht met glas-in-lood.

De VOORGEVEL is symmetrisch van opbouw en heeft in de eerste bouwlaag twee rechthoekige houten paneeldeuren met niet orgineel glas-in-lood en bovenlichten met niet orgineel glas-in-lood. De sluitstenen in de rollaag met kop. Tussen de deuren bevindt zich een groot rechthoekig winkelraam met segmentboogvormig bovenlicht eveneens met niet orgineel glas-in-lood. Boven het winkelraam een sluitsteen met koeienkop. Het venster en de deuren worden omlijst door vier hardstenen pilasters met cannelures. De architraaf, de kroonlijst en het fronton zijn ook van hardsteen. Boven de pilaster bevinden zich kleine Joodse afbeeldingen van de jaargetijden. Het timpaan, de fries en de gedeelten boven de segmentbogen zijn bekleed met tegeltjes in beige en bruin. Achter de rechterdeur bevindt zich een gang naar de achtertuin, waardoor de dieren werden geleid. Via een schuifdeur in de gang is de slagerij te bereiken.

De tweede laag heeft geglazuurde baksteen in kruisverband met hardsteen speklagen en drie dubbele kozijnen met glas-in-lood bovenlicht met doorlopende lijst boven en onder de vensters. De rondboog vulstukken hebben tegeltableaus in geel, blauw, rood en wit. Aan weerszijden van de vensters bevinden zich vier hoofden als consoles onder lisenen. Tussen de lisenen bevinden zich bloktand- en erboven muizentanddecoraties.

De ACHTERGEVEL heeft geheel een opstand van baksteen in kruisverband. De kozijnen van de vensters en de achterdeur in de eerste laag zijn gewijzigd, waardoor een deel van gevel is dicht gemetseld. In de tweede laag bevinden zich dubbele vensters met roedeverdeling en segmentboog bovenlichten met orgineel glas-in-lood. Per bouwlaag zijn drie balkankers te zien. In de topgevel bevinden zich twee kleine vierkante vensters en vier balkankers. Onder het pand is een grote kelder aanwezig, deze is te bereiken via een trap met luik in de achtertuin.

Tegen de achtergevel staat het dak met groot overstek op houten consoles van de STALLEN en de KEUKEN. Deze volumes van één bouwlaag zijn wit geschilderd en hebben een zadeldak. In de langsgevel bevinden zich drie deuren van verschillend formaat.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is hoge mate in tact. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn o.a. de winkel en het trappenhuis.

Waardering

De SLAGERIJ met winkel en woonhuis bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van slagerijen in de negentiende eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzonder materiaalgebruik en de ornamentiek met name van de voorgevel. De slagerij id. bezit ensemblewaarden vanwege de betekenis voor het aanzien van een stad Roermond en is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Verder is het pand van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. De slagerij id. aan de Brugstraat is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, de ensemblewaarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

Slagerij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Brugstraat 14 6041 ER Roermond Ja