Graf met de handjes, Roermond

Inleiding

Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de begraafplaats scheiden. Op het protestantse deel ligt J.W.C. van Gorkum, kolonel der Cavalerie, Militie Commissaris in Limburg begraven. Op het katholieke deel ligt zijn vrouw Jonkvrouwe J.C.P.H. van Aefferden begraven. De jonkvrouwe stierf acht jaar na haar man. Haar grafmonument reikt over de muur de hand naar het grafmonument van haar man. Rond beide grafmonumenten staat een halfrond smeedijzeren hekje.

Omschrijving

Twee vrijwel identieke grafmonumenten aan weerszijden van de kerkhofmuur. Beide grafmonumenten bestaan uit een zandstenen kolom op een hardstenen basement. In de kolom een spitsboogvormig blind vlak met drie pas. In dit blinde vlak de naamvermelding. Het grafmonument heeft een bekroning waarin het familiewapen is aangebracht. Dit deel van het grafmonument heeft een zadeldakvormige afsluiting met hierop een klein kruisje. Aan de achterzijde van beide afsluitende monumentdelen is een hand aangebracht. De twee handen, een vrouwenhand en een mannenhand, symboliseren de verbondenheid tussen beide echtelieden na de dood en over de grens van de verschillende religies.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de wens van beide echtlieden om na hun dood met elkaar verbonden te blijven ondanks hun verschillende religie. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond op de rand van het katholieke en protestantse gedeelte, en als onderdeel van een kerkhof dat in zijn geheel van belang is voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520489
Complexnaam
't Oude Kerkhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Begraafplaats in de wijk Kapel in 't Zand genaamd het Oude Kerkhof.

Het terrein bezit een vijfhoekige plattegrond, waarbij de zuidelijke zijde het licht gebogen verloop van de Herkenbosscherweg/Weg langs het Kerkhof volgt.

Het kerkhof is gesitueerd ten noorden van de Herkenbosscherweg/Weg langs het Kerkhof, die aan de oostzijde ombuigt en ook de noordoostelijke begrenzing van het terrein vormt. Het Schoolpad begrenst het kerkhof aan de noordwestelijke zijde. De westelijke omgrenzing wordt gevormd door een ommuring die zich uitstrekt tussen de Herkenbosscherweg in het zuiden en het Schoolpad in het noorden.

De begraafplaats is een in zijn huidige verschijningsvorm grotendeels in de loop van de 19de eeuw tot stand gekomen terrein met een oorsprong in 1785. Hiermee behoort het terrein tot de vroegere begraafplaatsen in Nederland, die op initiatief van de overheid buiten de stadswallen werden aangelegd.

Het oude kerkhof werd aangelegd in opdracht van de gemeente Roermond.

Omschrijving

De begraafplaats is geheel ommuurd en ingedeeld in een aantal grote en kleine compartimenten. Het overgrote deel van het terrein wordt ingenomen door het R.K. gedeelte, met als centraal punt de Bisschoppelijke Grafkapel uit 1887, naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers (deze is onder nummer 32599 rijksbeschermd). In de zuidwestelijke hoek van het terrein bevindt zich het Algemene gedeelte (voornamelijk van protestantse signatuur), waarop aan de oostzijde een kleine Joodse begraafplaats aansluit (het oude Joodse deel). De nieuwe Joodse begraafplaats bevindt zich op het noordelijke deel van het terrein (hoek Schoolpad/Weg langs het Kerkhof). Tenslotte is er van oudsher een "kerkhof der verloren zielen", gelegen bij het voormalige lijkenhuis. Dit gedeelte was bestemd voor doodgeboren (ongedoopte) kinderen, aangespoelde drenkelingen uit de Maas, criminelen en zelfmoordenaars.

De begraafplaats kent een gevarieerde aanleg maar die van het katholieke deel is het meest kenmerkend. Brede paden in een noord-zuid lopende richting ontsluiten dit deel en geven via kleinere paden ontsluiting naar de andere delen van de begraafplaats. De graven liggen overwegend op regels, met de hoofdeinden tegen elkaar en daartussen smallere badende overige delen van de begraafplaats zijn veel eenvoudiger van opzet en beschikken nauwelijks over een groenstructuur. Op het katholieke deel wordt een deel van de structuur ondersteund door groene lanen en solitaire groenelementen. De fors uitgegroeide bomen maken de begraafplaats duidelijk zichtbaar in de omgeving.

Waardering

De oude begraafplaats is in aanleg, structuur, indeling en aankleding in gave staat bewaard gebleven en beschermenswaardig vanwege zijn cultuurhistorische, kunsthistorische en sociaal-historische waarde.

De oude aanleg, met muren en paden, zoals in de loop van de 19de-eeuw tot stand gebracht, is nog grotendeels in tact.

Het Oude kerkhof bezit ensemblewaarde wegens de situering op korte afstand van de kapel in 't Zand en als geheel van groot belang voor het aanzien van dit deel van de Roermond.

Het complex Oude Kerkhof is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van gaafheid van aanleg, afzonderlijke graven en kapellen. Tevens is sprake van architectuurhistorische en hoge cultuurhistorische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Weg langs het Kerkhof 1 6045 AN Roermond TO Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 5974 Roermond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Naar boven