Complex Markt 2, Sint-Oedenrode

Inleiding.

Het KOETSHUIS uit 1863 in Traditionaal-Ambachtelijke stijl ligt ten noorden van het woonhuis en evenwijdig daaraan. Het is daarmee verbonden door een ommuurde binnenplaats.

Omschrijving.

Het eenlaags bouwwerk onder zadeldak, belegd met opnieuw verbeterde Hollandse pannen, is gebouwd op rechthoekig grondplan met schuine voorzijde en is opgetrokken uit machinale baksteen. De tuitgevels zijn voorzien van vlechtingen. In de tuitgevel aan de voorzijde is een rondboogvenster aangebracht. Het oorspronkelijke laadluik onder rondboog op de verdieping is omstreeks 1997 doorgetrokken tot maaiveldniveau en voorzien van een glazen pui. De gevel die naar de binnenplaats is gericht heeft in het voormalig stalgedeelte een tweetal gemetselde korfbogen, waarvan de rechter bij de ingebruikneming als gemeentehuis in 1881 is geblindeerd en omstreeks 1997 weer opengemaakt, en nu toegang geeft tot de nieuwe aanbouw. In het voormalig woongedeelte is een deur onder gemetselde rondboog aangebracht met ter rechterzijde een zesruits schuifraam. In de tuitgevel aan de achterzijde is een klein vierkant raam geplaatst.

In het woongedeelte is nog de oorspronkelijke schouw aanwezig, met daarnaast de -inmiddels gedempte- waterput. Onder het woongedeelte bevindt zich de kleine, van oorsprong veertiende eeuwse kelder met tongewelf. De zoldering is omstreeks 1997 gedeeltelijk verwijderd. De nog aanwezige zolderbalken zijn oorspronkelijk.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex met een prominente plaats op de markt en in de geschiedenis van de plaats, dat karakteristiek is voor de rol van notabelen in de vroegmoderne dorpsgemeenschap. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de aanwezige kelder. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

520471
Complex Markt 2

Inleiding.

Het complex, bestaande uit een WOONHUIS in Eclectische stijl met KOETSHUIS die met elkaar zijn verbonden door een ommuurde binnenplaats, dateert uit 1863. Voor het pand staan twee lindenbomen. Als afsluiting van de korte zijde van het marktplein aan de noordoostelijke zijde, neemt het een prominente en markante plaats in in Sint-Oedenrode.

Omschrijving.

Hoewel het complex pas in 1863 is gebouwd door dokter J.G. Raupp, is de plek al lang vóór die tijd bebouwd geweest. De oorsprong van de kelder in het koetshuis gaat terug tot de veertiende eeuw, en behoorde bij het huis dat toen bekend stond onder de naam 'ten Kelre'. In de daaropvolgende eeuwen heeft het pand verschillende functies vervuld en is diverse malen verbouwd voor het de huidige vorm heeft gekregen. In 1881 werd er het gemeentehuis ondergebracht, en tot 1902 tevens het post- en telegraafkantoor met dienstwoning. In het koetshuis werd de gemeentelijke waag alsmede een tweetal arrestantencellen ondergebracht. Na 1963 was er de Dienst Gemeentewerken ondergebracht. Anno 1998 is het gebouw in gebruik als kantoor en galerie en is in het voormalig koetshuis een restaurant gevestigd.

Waardering.

Het woonhuis met koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde vanwege de prominente plaats die het inneemt op de markt en in de geschiedenis van de plaats, en is daarmee karakteristiek voor de rol van notabelen in de vroegmoderne dorpsgemeenschap. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Eclectische bouwkunst, met name wat betreft het woonhuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen, met name in het woonhuis, en vanwege de aanwezige kelder in het koetshuis. Het heeft ensemblewaarde vanwege de stedenbouwkundige en historische samenhang met de marktplaats. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Markt 2 5492 AB Sint-Oedenrode Ja