Maasdijk 69, Demen

Inleiding

Tegen de oostelijke muur van de noordelijke transeptarm van de R.K. H. Willibrorduskerk te Demen staat op de privé-begraafplaats van de familie Van den Bergh het neogotische GRAFMONUMENT van P.A. van den Bergh, C. Timmermans, H.H. van den Bergh en W.H. van den Bergh, daterend uit de negentiende eeuw.

Omschrijving

Het hardstenen grafmonument bestaat uit een brede vierkante sokkel en een opstand met aan alle zijden een driepasblindnis, bekroond door een kruisvormige beëindiging met een gelobt hard- stenen kruis. Aan de voorzijde in de nis een marmeren plaquette met de inscriptie: "Tot / godvruchtig / aandenken / van wijlen / den heer / Petrus / Arnoldus / van den / Bergh / geb. te Demen / den 29 / maart 1759 / in leven / assessor / en Heemraad / alhier / overleden / den 31 / maart 1837 / dat hij ruste / in vrede".

Aan de noordelijke zijde op een dito plaquette de inscriptie: "en / des zeles / echtgenoot / mejufvrouw / Catharina / Timmermans / geb. / te Geffen / den 31 mei / 1777 / en alhier / overleden / den 20 april / 1866 / dat zij ruste / in vrede".

Aan de zuidelijke zijde de inscriptie: “bid voor de ziel / van zaliger / Hubertus Henricus / Van den Bergh / geboren te Demen / op 23 juli 1908 / † 15-09-1847/ en / Wilhelmina Henrica / Van den Bergh / geboren te Demen / op 23 juli 1808 / † 21-03-1863”

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en wegens het bijzondere materiaalgebruik.

520462
R.K.Kerkhof complex

Inleiding

Tussen de Maasdijk en de noordelijke gevel van de R.K. H.Wil- librorduskerk (rijksmonument) te Demen ligt de PRIVE-BEGRAAF- PLAATS van de familie Van den Bergh. De oudste graven op het kerkhof dateren uit omstreeks 1850. Het smeedijzeren HEKWERK (1) van de begraafplaats en een vijftal GRAFMONUMENTEN (2 t/m 6) vallen binnen de bescherming.

Waardering

Het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, vanwege de gaafheid en vanwege de relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschap- pelijke en dorpse omgeving.Complex Maasdijk 69 Ravenstein (1)

Maasdijk 69 5354 KA Demen BY Ja
C 621 Ravenstein