Maasdijk 69, Demen

Inleiding

Tegen de noordelijke muur van het koor van de R.K. H.Willibrorduskerk te Demen staat op de privé-begraafplaats van de familie Van den Bergh het neogotische GRAFKRUIS van J.B. van den Bergh, daterend uit 1855.

Omschrijving

Het zandstenen kruis heeft op de kruising van de kruisarmen een vierpasnis met daarin een rood/zwart geschilderde inscriptie met Christusmonogram. Daaronder op de staande kruisarm in gotisch schrift de rood-zwart geschilderde inscriptie: "Bid voor de ziel / van zaliger / Jo-es Bapta / van den Bergh / Burgemeester van / Demen Dieden en / Nederlangel Echtge. / van Wilhelmina van / Dijk geb. te Demen de I nov. MCIV / ovld. d. VII jan. MCLV".

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en wegens het bijzondere materiaalge- bruik en de ornamentiek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518205
Complexnaam
R.K.Kerkhof complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Tussen de Maasdijk en de noordelijke gevel van de R.K. H.Wil- librorduskerk (rijksmonument) te Demen ligt de PRIVE-BEGRAAF- PLAATS van de familie Van den Bergh. De oudste graven op het kerkhof dateren uit omstreeks 1850. Het smeedijzeren HEKWERK (1) van de begraafplaats en een vijftal GRAFMONUMENTEN (2 t/m 6) vallen binnen de bescherming.

Waardering

Het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, vanwege de gaafheid en vanwege de relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschap- pelijke en dorpse omgeving.Complex Maasdijk 69 Ravenstein (1)

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Maasdijk 69 5354 KA Demen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 621 Ravenstein
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1855 1855 vervaardiging
Naar boven