Bredestraat 5, Loenen aan de Vecht

Inleiding

Voormalig POST-EN TELEGRAAFKANTOOR annex DIRECTEURSWONING, in 1882 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van A.T. van Wijngaarden, stadsarchitect van Medemblik. In 1907 is het gebouw aangepast in verband met interlokale telefonie. Hiertoe werd de deur rechts in de voorgevel vervangen door een venster en werd een toegang in de rechterzijgevel gemaakt. Een andere belangrijke verbouwing vond plaats in 1967/1968. Het venster rechts in de voorgevel werd weer een ingang, waarbij de oorspronkelijke deur teruggeplaatst werd. In de rechterzijgevel kwam een lichtkozijn, dat oorspronkelijk in de achtergevel zat. Tegen de achtergevel werd een berging aangebouwd. Vóór 1996 is de poort rechts van het gebouw afgebroken. Waarschijnlijk is tegelijkertijd de betimmering tegen de rechterzijgevel aangebracht. In 1996 is het pand als woonhuis en kantoor (zolderverdieping) in gebruik genomen. Sinds 1997 bevat het pand een winkel en woonhuis. Het wapenbord dat op de voorgevel was aangebracht is verdwenen. Van de klok is het uurwerk en het messing wijzermechanisme opgeslagen. De wijzerplaat ontbreekt.

Het gebouw is gesitueerd binnen het beschermd dorpsgezicht in de kern van Loenen met in de directe omgeving de voormalige openbare lagere school uit 1891 en het voormalige raadhuis.

Omschrijving

Het vrijstaande voormalig post-en telegraafkantoor annex directeurswoning is gesitueerd op de rooilijn in de gevelwand langs de Bredestraat en van het type herenhuis. Het deels onderkelderde huis bestaat uit twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met zwart verglaasde, rode kruispannen. De houten dakgoot is aan de voorgevel voorzien van een geprofileerde gootlijst. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staand verband. Rondom is onder de dakgoot een geprofileerde lijst van siermetselwerk aangebracht. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noordoostzijde) is vier traveeën breed. In het midden bevindt zich een iets verhoogd twee traveeën breed risaliet. Een hardstenen plint, uitgemetselde waterlijst en dubbele tandlijst halverwege de gevel, een kroonlijst met siermetselwerk en horizontale banden van zwarte kalkzandsteen zorgen voor een horizontale geleding van de voorgevel. De gevelhoeken en het middenrisaliet worden gemarkeerd door pilasters op een hardstenen basement. Boven de venster- en deuropeningen zijn ontlastingsbogen (rondboog- of segmentboogvormig) aangebracht voorzien van natuurstenen decoratieve aanzet- en/of sluitstenen. Onder de vensters bevinden zich natuurstenen lekdorpels, gedragen door voluutvormige consoles. Op de begane grond bevinden zich binnen het middenrisaliet twee T-vensters met halfrond gedeeld bovenlicht. Aan weerszijden hiervan is een paneeldeur tussen gesneden posten geplaatst onder een rondboog tweeruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich in het middenrisaliet twee T-vensters en aan weerszijden een T-venster alle getoogd met gedeeld bovenlicht. Tussen de twee vensters op de begane grond is een negentiende-eeuwse rood geschilderde gietijzeren brievenbus geplaatst. De linkerzijgevel is op een klein venster op de verdieping na blind. De rechterzijgevel bevat op de begane grond van links naar rechts een deur met bovenlicht, een klein draaivenster en een zesruits schuifvenster. Op de verdieping zijn geen vensters. Aan de achterzijde bevindt zich in het midden een tweelaags uitbouw onder een lessenaarsdak. Op de begane grond is een zesruits venster aangebracht en op de verdieping openslaande deuren met een moderne brandtrap. Op het dak zijn recht hierboven twee rechthoekige dakkapellen geplaatst. In de rechterzijgevel van deze uitbouw is een deur. Links van de uitbouw bevindt zich een éénlaags aanbouw onder een zadeldak. Op de verdieping is een T-venster geplaatst. Rechts van de uitbouw bevat de gevel boven elkaar een kelderlicht, zesruits schuifvenster en een T-venster. Het pand bevat grotendeels de oorspronkelijke indeling met links het trappenhuis, dat toegang geeft tot de bovenwoning. Op de verdieping bevindt zich aan de voorzijde de voormalige salon met een gestuct plafond voorzien van lijsten, hoekornamenten en middenrozet en een zwart marmeren schouw met gestucte schoorsteen voorzien van halfronde hoekpilasters en kroonlijst. Op de begane grond is in het voormalige kantoorgedeelte een zwart marmeren schouw met gestucte schoorsteen voorzien van hoekpilasters en kroonlijst geplaatst. Linksachter in het pand is een kelder.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een post- en telegraafkantoor annex directeurswoning in de vorm van een blokvormig herenhuis, gebouwd in 1882 in een eclectische stijl. Tevens van belang vanwege de gave hoofdvorm en detaillering van het exterieur en de bijbehorende waardevolle interieurelementen als marmeren schouwen en decoratief stucplafond. Voorts is het waardevol binnen het oeuvre van de architect A.T. van Wijngaarden, stadsarchitect van Medemblik. Het pand is van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging in de historische dorpskern van Loenen met in de directe omgeving de voormalig openbare school uit 1891 en het voormalige raadhuis.

520396

Direkteurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Telegraafkantoor Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie
Postkantoor Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Bredestraat 5 3632 AX Loenen aan de Vecht Ja
Bredestraat 7 3632 AX Loenen aan de Vecht