Dorpsstraat 62, Loenen aan de Vecht

Inleiding

THEEKOEPEL bij het op de hoek gelegen laat 19de eeuwse woonhuis ('Kerkzicht'), als onderdeel van het complex. De theekoepel, is in 1923 van een erker voorzien.

Omschrijving

De aan de Vecht achter het woonhuis gesitueerde theekoepel is een rechthoekig in grauwe baksteen in staand verband opgetrokken gebouwtje onder een kalotvormig tentdak met een kubusvormige beëindiging, gedekt met asfaltpapier. Aan de Vechtzijde (zuidzijde) komt in deze gevel een driezijdige houten erker op schoren, aan drie zijden voorzien van een venster met door roeden ingedeeld bovenlicht. Aan de twee tuinzijden (noord- en oostzijde) zijn openslaande deuren aangebracht. De westgevel bevat een tweelichts draaivenster. Inwendig meet de koepel, inclusief de erker 2.80 meter bij 4.32 meter. De wanden zijn gestuct en het plafond bestaat uit houten kraaldelen.

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in baksteen opgetrokken negentiende-eeuwse theekoepel met een houten erker uit 1923 aan de Vechtzijde. De theekoepel is waardevol als herinnering aan de 19de eeuwse bewoningsgeschiedenis van de elite die zich aan de Vecht in een riant herenhuis vestigden en als uitdrukking van het eigentijdse sociale leven. Voorts is het van situationele waarde vanwege de situering aan de Vecht in de historische dorpskern van Loenen nabij de brug over de Vecht. Tenslotte is het van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele samenhang met het woonhuis.

520375
Kerkzicht

Inleiding

Het COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS en een THEEKOEPEL, eind 19de eeuw in eclectische stijl uitgevoerd. Het woonhuis heeft een oudere oorsprong. Op een kaart van het gerecht Kroonenburg uit omstreeks 1640 staat op deze plaats al een huis aangegeven van ongeveer dezelfde afmetingen. Waarschijnlijk is dit huis in 1672 tijdens de dorpsbrand in Loenen afgebrand. Bij de herbouw van het huis is gebruik gemaakt van een deel van de oude fundering. In het huis bevindt zich namelijk een kelder met een stenen kruisgewelf. De oudst bekende bewoner is Cornelis Hoogeveen, baljuw van Kroonenburg, die vóór 1781 het huis bewoonde. In dat jaar wordt Pieter Vlot met het huis beleend. In 1803 verkoopt Hendrik Vlot het huis aan Willem Braam, oud Luitenant Admiraal van de Verenigde Nederlanden. Het gaat het huis Kerkzicht noemen. Na in verschillende handen te zijn over gegaan wordt het huis in 1854 eigendom van Cornelis Pos, broodbakker op Oud Over, vervolgens wordt het in 1866 eigendom van Jan Coenraad Adama, apotheker, die het in 1870 overdoet aan Frederic Reysenbach. Hij en zijn vrouw Hermina Leinweber laten achter het huis aan de Vecht de theekoepel bouwen. De volgende eigenaar is Hendrik Jacob Planten, arts. Hij heeft van 1878 tot 1909 het huis in bezit. Aan te nemen valt dat in zijn opdracht het huis verbouwd is en de rijk gedecoreerde eclectische voorgevel is aangebracht. Ook de volgende eigenaren zijn arts, waardoor het huis in Loenen bekend is geworden als de dokterswoning. In opdracht van Lucas Lourens Posthuma is in 1923 in de tuin een groot regenwaterreservoir aangebracht. Hij liet ook de erker bij de theekoepel aanbrengen.

Het complex is gesitueerd binnen het beschermd dorpsgezicht van Loenen op een perceel tussen de Dorpsstraat en de Vecht nabij de brug. Rechts loopt tot aan de Vecht een smalle steeg, de voormalige Vissteeg. Het woonhuis, 'Kerkzicht' genaamd, ligt aan de Dorpsstraat met uitzicht op de Nederlands hervormde kerk. De theekoepel biedt uitzicht op de Vecht.

Omschrijving complex

1- woonhuis

2- theekoepel

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een voornaam woonhuis met theekoepel aan de Vecht. Van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bewoningsgeschiedenis van de 19de eeuwse elite die zich langs de Vecht vestigde in een riant herenhuis met theekoepel. De theekoepel weerspiegelt een vorm van het sociale leven. Het complex is van situationele waarde vanwege de markante situering binnen het beschermd dorpsgezicht in de kern van Loenen aan de Dorpsstraat enerzijds en de Vecht anderzijds.

Tuinkoepel Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 62 3632 AV Loenen aan de Vecht achter huis aan de Vecht BY Ja