Willibrordusstraat 37, Wintelre

Inleiding

Het HEILIG HARTBEELD is rond 1925 geplaatst in een plantsoen naast de kerk, tegenover de pastorie. Het beeld is een ontwerp van J. Dechin.

Omschrijving

Het beeld staat op een gelede, taps toelopende sokkel van hardsteen. Hier om heen staan acht hardstenen paaltjes met afschuiningen naar de piramidevormige top. Deze dragen nog restanten van de bewerkte sierschakels die het beeld afschermden.

Op de voorzijde van de sokkel staat: Wintelre aan Zijn Koning Christus. De zijden hebben een bladmotief in reliëf en aan de achterzijde bevindt zich een kruis. Het beeld staat op een halfrond voetstuk, beide van brons. Aan de achterzijde is de naam J. Dechin meegegoten. Aan de voorzijde van het voetstuk bevindt zich een kelk met lijdenswerktuigen en de doornenkroon als krans rond de kelk. De Christusfiguur staat met uitgespeide armen in een omarmende houding, met op de borst het brandend Heilig Hart. Achter op het hoofd is een stralenkrans bevestigd. Voor het beeld staan twee dwarsgeplaatste stenen beelden van leewen in liggende houding. De beelden zijn wit geschilderd, de voetplaat grijs. Deze vrijwel levensgroot uitgebeelde leeuwen corresponderen met de zittende kleine leeuwen bij het hekwerk van de pastorie er tegenover. Rechts en links achter het Christusbeeld staan grote coniferen. Recht achter het beeld staat een beuk.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld met de leeuwen en beplanting is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de H. Hartdevotie in het interbellum. Het heeft kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van het atelier Dechin. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, met name van de leeuwenbeelden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520276
Complexnaam
Willibrordusstraat 37
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de kerktoren (1) en het Heilig Hartbeeld (2). De tegenover liggende pastorie is van rijkswege beschermd. De kerk uit 1930-1931 valt buiten het te beschermen geheel. De kerktoren is het oudste onderdeel en dateert uit 1857-1859. De toren is ontworpen door architect H.J. van Tulder in de Neo-gotische navolging van de Kempische gotiek. Het Heilig Hartbeeld is een ontwerp uit ca. 1925 van J. Dechin. De combinatie van het bronzen beeld met de stenen leeuwen is zeer uitzonderlijk.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de detaillering van het H. Hartbeeld. Het geheel is tevens van belang als voorbeeld van het Oeuvre van de architect Van Tulder. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Willibrordusstraat 37 5513 AB Wintelre BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 684 Vessem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Dechin, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven