Pastoor Ohllaan 34, Vleuten

Inleiding

PROCESSIETUIN, behorend bij het R.K. complex St. Willibrordus uit 1885, ontworpen door architect Nicolaas Molenaar en vergroot door zijn zoon in 1935.

Omschrijving

In landschappelijke stijl omstreeks 1885 aangelegde PROCESSIETUIN met bijbehorende hekwerken gelegen ten oosten van de kerk en ten zuiden van het kerkhof, wordt gekenmerkt door een aanleg met slingerpaden tussen grasperken. In het midden, rechts van de pastorie, bevindt zich een solitaire rode beuk. Aan de oostzijde van de pastorie is het grasperk temidden van het rondlopende pad ingevuld door vruchtbomen. Aan de oost- en noordzijde, die grenst aan het kerkhof, is een coulisse van heesters en diverse boomsoorten, waaronder beuken en kastanjes, geplant. Een smeedijzeren hekwerk omgeeft de tuin. Dit hekwerk heeft neogotische stijlelementen en voorzien van een ruitvormige invulling.

Waardering

De processietuin met bijbehorende hekwerken is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een processietuin in landschappelijke stijl uit vierde kwart 19de eeuw, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de kerk en het kerkhof.

520229
Sint-Willibrorduskerk

Inleiding

In 1884 werd door architect Nicolaas Molenaar een ontwerp gemaakt voor een nieuw rooms-katholiek KERKELIJK COMPLEX, bestaande uit een kerk, pastorie met tuin en een begraafplaats waarop een hekwerk. De kerk is opgetrokken in neogotische stijl. Het was Molenaars eerste zelfstandige opdracht. Op initiatief van pastoor Th. de Klaver werd de nieuwbouw gepleegd in het dorp Vleuten in plaats van op `t Hoog, de locatie van de oude kerk. De wijding van de Willibrorduskerk vond plaats op 3 november 1885 door monseigneur P.M. Snickers. In 1935 is de kerk vergroot op initiatief van pastoor Ohl, door de zoon van Molenaar, waarbioj de schepen van de kerk in dezelfde stijl verbreed. Rechts naast de kerk werd de pastorie opgetrokken, die is gelegen in een landschappelijk aangelegde processietuin. Achter het complex bevindt zich de begraafplaats, die wordt afgesloten door een smeedijzeren hek.

In 1935 werd, op initiatief van pastoor Ohl, de kerk vergroot door Nicolaas Molenaar jr., waarbij de schepen van de kerk in dezelfde stijl verbreed.

Omschrijving

Het aan de pastoor Ohllaan, ter hoogte van de Bottensteinweg gelegen rooms-katholiek kerkelijk complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. kerk

2. pastorie

3. processietuin

4. hekwerk

De kerk is gelegen in de as van de Bottensteinseweg. De pastorie is rechts van de kerk gesitueerd en is daarmee verbonden door een gang. De tuin is rondom de pastorie gelegen. Het hekwerk bevindt zich op de begraafplaats, die achter de kerk en de pastorie is gelegen.

Waardering

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een relatief gaaf bewaard kerkelijk complex, ontworpen door Nicolaas Molenaar. Van waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uiting van de rooms-katholieke opbloei aan het einde van de 19de eeuw. Alsmede vanwege de ensemblewaarde vanwege de samenhang van de verschillende onderdelen, die in eenzelfde periode tot stand zijn gekomen, alsmede van situationele waarde in relatie tot de achter het complex gelegen begraafplaats.

Wandelpark Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Pastoor Ohllaan 34 3451 CC Vleuten BY Ja