Bronzen H. Hartbeeld, Aarle-Rixtel

Inleiding.

HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1925 door J. Dechin. Vrijstaand, gericht naar het plein voor de kerk, met de rug naar de zijgevel van het raadhuis.

Omschrijving.

Bronzen beeld van Christus, afgebeeld met gespreide armen. Het Hart is in reliëf afgebeeld, in een stralenkrans. Op de voet van het beeld is naast een kelk het opschrift "SACRE COEUR DE JESUS/ROI DES FAMILLES" gezet. Aan de achterzijde is in deze rand de tekst "J.DECHIN/PROPRIETE J.PROUVOST - DENONVILLERS" gekrast. Het geheel is op een natuurstenen, vierkante sokkel die naar boven toe smaller wordt, geplaatst. De sokkel is uitgevoerd in rustica. Tegen de voorzijde is een bronzen plaquette aangebracht met opschrift "KOMT TOT/MIJ GY ALLEN/DIE ZWOEGT/EN VOL ZOR-/GEN ZYT EN IK ZAL U OP-/BEUREN". Aan de achterzijde bevindt zich op de sokkel een natuurstenen plaquette met opschrift "OP DEN 30STEN MEI/VAN HET JAAR O.H. 1925/WERD DEZE GEMEENTE/PLECHTIG TOEGEWIJD/ AAN HET/HEILIG HART VAN JEZUS/DOOR/MGR. C.C.PRINSEN PROT.A.P./TER GELEGENHEID VAN HET/ZILVEREN PRIESTERFEEST/VAN PASTOOR J.M.J.KOENEN/HET MONUMENT WERD/GESTICHT UIT DE BIJDRAGEN/VAN ALLE PAROCHIANEN".

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van het geestelijk leven, met name de Heilig Hart-devotie zoals die in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw bestond. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van bronsgietkunst uit het Interbellum. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot kerk, voormalig raadhuis en pastorie. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520165
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 5 5735 EA Aarle-Rixtel BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1926 1926 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Dechin, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven