Slotlaan 3, Nederhorst den Berg

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (De Nederhorst). Kasteelachtig huis uit de eerste helft van de 17de eeuw, waarvan een deel van het muurwerk aan de westzijde herinnert aan de 16de-eeuwse woontoren (ander steenformaat) en een classicistische ingangspartij uit de 18de eeuw. Het op vierkante grondslag opgetrokken huis bestaat uit een onderhuis, gelegen boven het waterniveau, en twee verdiepingen onder een met leien -alleen voorzijde- en pannen gedekt omgaand schilddak met kleine dakruiters; op de hoeken staan zeskantige torens bekroond door leien gedekte spitsen met windvaatjes. De gevels kennen een regelmatige geleding van verschillend formaat kruisvensters met halve luiken; deels onder ontlastingsbogen met bergsteen. Centraal in de regelmatig ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen de toegangspartij in een 18de-eeuwse omlijsting met balkon en dakkapel. De dubbele toegangsdeur met rondboog bovenlicht voorzien van siersmeedwerk wordt geflankeerd door geprofileerde pilasters die een balkon dragen, boven het omlijste verdiepingsvenster is een dakkapel met rondboog fronton en wangen. De deur is bereikbaar via een breed bordes met hardstenen treden en een sierlijk gesmede leuning; poortjes aan weerszijden geven toegang tot het onderhuis. De achtergevel heeft eveneens vijf vensterassen met centraal een souterraindeurtje naar een bordes, dat thans is uitgebouwd en waarop de aanlegsteiger is geplaatst (zie onderdeelnr.9) daarboven een fenetre de terre met smeedijzeren hekje. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de plattegrond en ruimte-indeling met een rechte gang op de as van het huis; balkenplafonds, in de torenkamers deels met sleutelstukken; de rechter voorkamer met balkenplafond en grote 17de-eeuwse schouw; de aangrenzende torenkamer met schouw en boezem voorzien van houtsnijwerk rondom spiegel in Lodewijk XIV of XVI-stijl, gestuct plafond met rozet (hout); op de verdieping een 18de-eeuws beschilderd plafond met een mythologische voorstelling en vier 'witjes' (van elders afkomstig en hier in 1973 geplaatst); in het onderhuis de keuken met marmeren vloer, waterpomp en stenen waterbak.

Waardering HOOFDGEBOUW (De Nederhorst) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het hoofdgebouw dat een voorbeeld is van een 17de-eeuws huis met een kasteelachtig aanzien gebaseerd op de traditionele bouwwijze, die de gehechtheid aan het verleden uitdrukt; - vanwege de representatieve 18de-eeuwse classicistische ingangspartij; - vanwege de oorspronkelijke plattegrond en interieuronderdelen; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520084
Complexnaam
Nederhorst
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS DE NEDERHORST Slotlaan 3 te Nederhorst den Berg

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG (3), KOETSHUIS (4), SCHUUR (5), STEL TUINVAZEN (6), HEK (7), BRUG (8), AANLEGSTEIGER (9) Aan de zuidzijde grenzend aan de bebouwde kom van Nederhorst den Berg ligt de historische buitenplaats De Nederhorst, waarvan de eerste vermelding dateert uit 1301 toen het in bezit was van Alfert van Wulven; in deze tijd 'de Horst' genoemd. In 1579 werd het goed verkocht aan heer Godert van Reede, die het huis zijn huidige verschijningsvorm gaf bestaande uit een blokvormig gebouw met vier hoektorens en een kasteelachtig aanzien. Vermoedelijk werd deze verbouwing in 1635 voltooid. Ook werd in deze periode de Reevaart gegraven (1600), die de verbinding met de Vecht vormde en in 1971 werd gedempt ten behoeve van een weg (Nieuwe Overeemseweg). De Nederhorst vererfde in 1670 in de familie Van Tuyl van Serooskerken. Rond 1700 vonden enige belangrijke wijzigingen plaats zowel aan het huis, dat een nieuwe ingangspartij in Lodewijk XIV stijl kreeg, als de aanleg. Een opmetingskaart van Bernard le Roy en ontwerptekening (ca.1700) van Staden tonen respectievelijk de bestaande en de nieuw te creëren situatie, waarbij de belangrijkste verandering werd gevormd door de opname van het huis in een classicistische opgezette aanleg met een as van symmetrie. Hiervoor werd de oprijlaan in de as van het huis verlegd en achter het huis doorgetrokken en voor het huis werd een ruim vierkant voorplein gerealiseerd met bouwhuizen aan weerszijden. De terreinen rondom het in een ruime vierkante gracht gelegen huis bewaarden hun veelhoekige vormen, veelal gevat in grachten/sloten, alleen de invulling wordt gedetailleerder (parterres de broderie). Deze formele structuur is gaaf bewaard gebleven. In 1959 werd het inmiddels vervallen goed verkocht aan een particulier de heer J.L. Jonker, die De Nederhorst heeft gerestaureerd. Sinds 1971 is de gehele buitenplaats in de Harmine Wolters-Stichting opgenomen.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door de Slotlaan, de Algemene Begraafplaats, sloten langs de west- en noordzijde, het Juliana Bernardplein en Brilhoek.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE NEDERHORST is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het hoofdgebouw dat een voorbeeld is van een 17de-eeuws huis met een kasteelachtig aanzien gebaseerd op de traditionele bouwwijze; - vanwege de representatieve 18de-eeuwse classicistische ingangspartij; - vanwege de bewaarde 17de/18de-eeuwse formele structuur; - vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Slotlaan 3 1394 BK Nederhorst den Berg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1715 Nederhorst den Berg
Naar boven