Zegenwerp 5, Sint-Michielsgestel

Omschrijving

TOEGANGSHEK, XIX b-c, op de oprijlaan bij de aftakking van de laan met esdoorns een gietijzeren hek; de pijlers bestaan uit een rechthoekig raamwerk van vierkante ijzeren staven, gevuld met bandijzer in krulvormen; op de geprofileerde bovenligger een bekroning in de vorm van een vergulde ovale discus, in de beide pijlers ZEGEN-WERP in verguld bandijzer (druklettertype); de pijlers hebben voluutvormige zijwangen in dezelfde uitvoering; de vleugels hebben diagonaal geplaatste vierkante spijlen met platte vergulde druppelvormige punten; tussen de spijlen aan de bovenzijde cirkels in bandijzer.

N.B. Het hek stond oorspronkelijk aan het begin van de oprijlaan bij de brug over de Dommel.

Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de architectonische en cultuur- en kunsthistorische waarden;

- wegens de functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats;

- wegens het type.

520069
Zegenwerp

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ZEGENWERP, waarvan het huis een middeleeuwse oorsprong heeft, ligt ten zuiden van het dorp Sint-Michielsgestel op de westoever van de Dommel; vanaf de Dommelbrug bij de oude dorpskern voert een lange eikenlaan zuidwaarts naar het huis. Het relatief kleine park in landschapsstijl met enkele monumentale solitaire bomen is aangelegd rond enkele oude Dommelarmen, thans vijvers. Er ligt een groot weiland, de voormalige boomgaard, ten noordoosten van het huis; in deze wei staat het zgn. appelhuisje; verder is er ten westen van het huis het voormalige koetshuis annex stal en daarnaast een oude schuur, een beukenbos, een goudvisvijver, twee boerderijen. Het complex wordt aan de west- en noordzijde begrensd door bospercelen van het voormalige landgoed Zegenwerp, aan de zuidkant door de Dommel en aan de oostzijde door agrarische gronden.

De historische buitenplaats Zegenwerp omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2) en TOEGANGSHEK (3).

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ZEGENWERP is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom en de ontwikkelingsgeschiedenis;