Haven 30, Geertruidenberg

Inleiding

Het PAKHUIS is gesitueerd op de oostelijke hoek van de Bierstraat en de Haven, aan de noordzijde van de kern van Geertruidenberg. Het pand ligt terug ten opzichte van de rooilijn. Het pakhuis, dat uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateert, is opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele stijl. In de voorgevel van het pakhuis hebben zich na de bouwtijd enige wijzigingen voorgedaan. De rondboogpoort is vervangen door een rechtgesloten ingangspartij, een aantal rondboogvensters is dichtgezet en er werd een nieuw rechtgesloten venster links van de poort aangebracht. Hierachter bevindt zich in het interieur een later gebouwd kantoortje. In de achtergevel is een hijsluik dichtgezet.

Omschrijving

Het pakhuis heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. De kopse gevels van het pand hebben de vorm van een tuitgevel. Het pand is deels onderkelderd, kelderluik aan de voorzijde. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met pleisterlaag. Het pand is voorzien van rondbogige vensteropeningen. Een gedeelte hiervan is later dichtgezet, een ander gedeelte voorzien van rechtgesloten vierruits ramen.

In het midden van de noordelijke kopgevel een rechtgesloten ingangspoort, links een later aangebracht rechtgesloten venster ter plaatse van het kantoortje. Boven de huidige poort nog sporen van de oorspronkelijke rondboogpoort en twee rondboogvensters. In de westelijke kopgevel aan de rechterzijde twee rechtgesloten vensteropeningen. De zuidelijke kopgevel is in het midden voorzien van een rondbogige luikopening, later dichtgezet. De scharnierpennen van de luiken zijn nog aanwezig.

Inwendig heeft het pakhuis een open zolder met een houten vloer op een houten balklaag, opgelegd in de muur. Aan de achterzijde een verlaagde zolder.

Waardering

Het pakhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en industrieel-archeologische ontwikkeling. Het pakhuis bezit ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de voormalige haven van Geertruidenberg. Als relatief gaaf pakhuis is het object van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520044
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Haven 30 4931 AH Geertruidenberg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2546 Geertruidenberg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1900 vervaardiging
Naar boven