Complex Schansstraat, Raamsdonk

Inleiding

De KNECHTSWONING, behorend bij de boerderij Schansstraat 32, is gesitueerd ten oosten van het pad dat naar het erf leidt en is evenals de boerderij van de weg af gelegen. De knechtswoning werd in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd, vermoedelijk door de Raamsdonkse aannemer Leijsen. Het gebouw toont een traditioneel-ambachtelijke vormentaal. In de jaren zeventig onderging de knechtswoning een verbouwing, waarbij de achtergevel werd voorzien van twee nieuwe vensters en de bedstee in de achterkamer werd verwijderd. In het portaal werd een toiletruimte aangebracht.

Omschrijving

Eenlaags knechtswoning onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Boven het westelijk dakschild een schoorsteen. Gevels opgetrokken in baksteen, in de voorgevel een gepleisterde plint. Gietijzeren muurankers. Boogvormige natuurstenen gevelbekroning. De ingangspartij van de knechtswoning is gelegen in de noordelijke kopgevel en bestaat uit een paneeldeur met bovenlicht. In de noordelijke en westelijke gevel is het pand voorzien van rechtgesloten vensters met zesruits schuifraam en houten luiken. Ter hoogte van de zolder in de voorgevel een kleiner zesruits schuifraam.

In de achtergevel (zuidgevel) twee nieuwe vensterpartijen. Inwendig toont de knechtswoning in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke dispositie. Een klein portaal geeft toegang tot de woonruimte, die bestaat uit een tweetal vertrekken met hiertussen een open doorgang. In de voorkamer bevindt zich nog een bedstee.

Waardering

De knechtswoning is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is een goede illustratie van de woonomstandigheden van knechten en hun gezin op negentiende-eeuwse boerderijen. Voorts illustreert het als uiterst eenvoudige knechtswoning bij een boerderij een typologische ontwikkeling. De knechtswoning bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex. Tot slot is de knechtswoning van belang als zeldzaam voorbeeld van dit bouwtype.

520042
Complex Schansstraat

Inleiding

Het boerderijcomplex, bestaande uit een WOONHUIS, door een halsverbinding verbonden met een achterliggende SCHUUR (BOERDERIJ van het kop-hals-romptype) en een KNECHTSWONING, is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Schansstraat. Het complex is van de weg af gelegen en heeft aan de voorzijde een gazon en siertuin met beukenhaag. Aan het huidige boerderijcomplex ging een oudere, mogelijk achtiende-eeuwse boerderij vooraf, waarvan in de boerderij nog muurwerk resteert. Het woonhuis en de knechtswoning dateren van het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het woonhuis en de knechtswoning werden in 1974 verbouwd. De hals van de boerderij werd hierbij geheel opnieuw -zij het in de oorspronkelijke vorm- opgebouwd.

Omschrijving

Het complex is gesitueerd op een perceel tussen de Schansstraat en de Parallelweg. De bebouwing wordt door een vrij diepe voortuin van de straat gescheiden. Een smal pad leidt naar het erf. Hierop bevinden zich aan de noordzijde, links van het pad, de knechtswoning, rechts hiervan het woonhuis. Ten zuiden van het woonhuis bevindt zich de schuur, die door een éénlaagse halsverbinding onder zadeldak met het woonhuis is verbonden.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een bouwtype: een rijk uitgevoerde boerderij van het kop-hals-romptype met bijbehorende knechtswoning. Daarnaast is het representatief voor de relatief welvarende boerenbedrijven in de negentiende eeuw in deze regio. Het complex bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering van de boerderij en vanwege het belang van het complex voor het aanzien van de historische kern van het dorp Raamsdonk, dat wordt gekenmerkt door lintvormige bewoningsas met vele boerderijen. Tot slot is het complex van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Schansstraat 34 4944 AH Raamsdonk Ja
B 1466 Raamsdonk