Inleiding.

Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het kerkplein ten westen van de Petrus Bandenkerk. Het beeld is vervaardigd in het atelier van de Gentse beeldhouwer Aloys de Beule in 1928 en gegoten in de Fonderie Verbeyst te Brussel.

Omschrijving.

Bronzen beeld, geplaatst op hardstenen sokkel met bronzen opschrift 'Pater Poirters Oisterwijk 1605 Mechelen 1674'. De sokkel heeft een basement met lijstprofiel en een geprofileerde dekplaat en is bekleed met hardstenen platen.

Het bronzen beeld toont de dichter, gezeten op een stoel, gekleed in toog met bonnet op het hoofd. Hij heft de rechterhand in spreekgebaar en heeft in de linkerhand een opengeslagen boek. Aan zijn voeten enkele boeken en een toneelmasker.

Op het voetstuk aan de zuidzijde 'Fonderie Verbeyst, Bruxelles', aan de noordzijde 'Al. de Beule'.

Waardering.

Het standbeeld is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representant van de herdenking van een belangrijk katholiek literator ten tijde van de bloei van het katholicisme in Zuid Nederland. Het beeld is van kunsthistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en de plaats in het werk van het overwegend in neogotische stijl werkende atelier. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met het plein en het nabijgelegen kerkgebouw. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als openbaar standbeeld van een belangrijk katholiek literator.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Oisterwijk Op plantsoen Kerkplein Ja