Oirschotseweg 12, Moergestel

Inleiding.

HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de reeds eerder beschermde boerderij no. 10.

Omschrijving.

Smeedijzeren hek tussen pijlers uit baksteen met speklagen en bekroningen van hardsteen. De pijlers sluiten aan op een brug over de gracht, met gebogen wangen en ronde aanzetstenen en bekroningen. De pijlers hebben een geprofileerd voetstuk en een tweetal speklagen onder de bekroningen met pyramidale afdekkingen en de tekst 'Hoogen/Huizen'. Links en rechts van de pijlers steunbeerachtige uitmetselingen met ojiefvormige dekstenen. Schampstenen met ojiefprofiel. Het smeedijzeren hek heeft gekrulde siermotieven en gekrulde bladmotieven op de hoek- en middenstijlen. Opschrift op de achterzijde: 'Anno/1889'.

Waardering.

Het hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen in de omgeving van industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het is gaaf bewaard gebleven.

519963
Villa Hoogenhuizen

Inleiding.

De in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen met monumentaal hek en koetshuis staat in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de beschermde boerderij no. 10. Het gebouw is in 1889 gebouwd als zomerverblijf van de Tilburgse textielfabrikant Christiaan Mommers en vertoont stilistische overeenkomsten met het kantoorgebouw bij diens fabriek aan de Tilburgse Goirkestraat (thans textielmuseum). Het is na de Tweede Wereldoorlog enige tijd als klooster gebruikt.

Omschrijving.

De villa ligt met het bijbehorende koetshuis en toegangshek op een omgracht perceel aan de rand van de bebouwde kom van het kerkdorp Moergestel. De tuin is ingericht in landschapsstijl als schilderachtige enscenering van de gebouwen. In de tuin onder meer bruine beuk, treurbeuk, kastanjes, platanen en rhododendrons.

Waardering.

Het complex van villa met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het ontstaan van kleine buitenplaatsen nabij de industriekernen, het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het is gaaf bewaard gebleven.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Oirschotseweg 12 5066 CJ Moergestel BY Ja