Inleiding.

De MUZIEKTENT werd gebouwd in 1929, ter vervanging van een oudere kiosk en toont een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal.

Omschrijving.

De muziektent heeft een onregelmatige plattegrond met een driezijdige sluiting en bestaat uit een podium met daarboven een rieten dak, gedragen door houten stijlen. Het podium is gebouwd in baksteen in een staand verband en wordt afgesloten door een rollaag. Onder het podium bevindt zich een soutterrain. In de schuine zijden van het podium aan de achterzijde zijn aan weerszijden vier kleine lichtgaten met bakstenen stijlen voor deze ruimte aangebracht. Aan de achterzijde van het podium is een gedenksteen uit 1991 ingemetseld. Het podium is bedekt met een planken vloer en voorzien van een houten balustrade. Hierboven bevindt zich een rieten schilddak met nokpannen en twee vorstkammen. Onder dit dak is een houten plafond aangebracht, dat rust op houten stijlen met korbelen.

Ter weerszijde van deze stijlen bevinden zich onder het plafond ijzeren consoles waarin aan de onderzijde kleine lampjes zijn aangebracht.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van de denkbeelden in het Interbellum omtrent de aankleding van de openbare ruimte in dorpen en als illustratie van de rol van Oisterwijk als belangrijke toeristenplaats. Het object bezit ensemblewaarden: de muziektent vormt een essentieel onderdeel van het dorpsplein en is van belang vanwege de relatie met de historische groenvoorzieningen.

519958
De Lind

Inleiding.

Het complex bestaat uit een MUZIEKTENT en een VIJVER, gelegen in het plantsoen tussen het raadhuis en de Johanneskerk, dat een centrale plaats inneemt in het beschermde dorpsgezicht De Lind. De onderdelen dateren uit respectievelijk 1929 en 1930. Muziektent en vijver worden verbonden door een terrasvormige aanleg met bakstenen muurtjes, opgangpaden en plantenbakken.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van de denkbeelden in het Interbellum omtrent de aankleding van de openbare ruimte in dorpen en als illustratie van de rol van Oisterwijk als belangrijke toeristenplaats. Het complex bezit ensemblewaarden: de muziektent en de vijver vormen een essentieel onderdeel van het dorpsplein en zijn van belang vanwege de relatie met de historische groenvoorzieningen.

Muziektent Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur oorspronkelijke functie Ja
Oisterwijk Raadhuis/Johanneskerk Ja