Willemshoeve, Sint-Michielsgestel

Inleiding

WILLEMSHOEVE; BOERDERIJ van het kortgeveltype, in 1934 opgetrokken in vormen van het traditionalisme naar ontwerp van de architect C. Knuttel, die ook in Vught een overeenkomstige boerderij bouwde in opdracht van dhr. van Beuningen. Deze liet de boerderij bouwen voor Adrianus den Otter. De aannemer was Hazenberg uit Vught. De bouwsom bedroeg F.20.000,-. Intern is de boerderij in 1952 gesplitst in twee woningen. De grote boerderij is geheel vrijstaand gelegen ten westen van de bebouwde kom van Sint-Michielsgestel. Het pand is wellicht gebouwd als modelboerderij.

Omschrijving

Grote, deels onderkelderde, boerderij op rechthoekige grondslag van één bouwlaag met kapverdieping. De boerderij heeft gevels in schoon metselwerk van een machinale baksteen, gemetseld in kettingverband. Afgewolfd zadeldak, gedekt met riet en op de punten voorzien van uilenborden. Gemetselde schoorsteen.

Voorgevel (zuidzijde) met vlechtingen in het metselwerk bestaande uit vier traveeën met grote, recht gesloten vensters en imitatie-kruiskozijnen met openslaande ramen met een kleine roedenverdeling; aan de bovenzijde bevinden zich hanenkammen. De onderste gedeelten van deze ramen zijn voorzien van houten vensterluiken. In het linker gedeelte van de gevel bevindt zich het kleine rechthoekige venstertje van de opkamer waaronder zich een kelderraampje bevindt. De opgeklampte houten deur is recht gesloten en heeft een gesneden bovenlicht. In het linker gedeelte van de gevel bevindt zich op ooghoogte een gevelsteen met als opschrift: Willemshoeve. De eerste steen gelegd door Annie Lavinia van Beuningen-Brain, oud 87 jaar, bijgestaan door Adrianus den Otter, oud 75 jaar. 25 september 1934.

Op de verdieping bevinden zich drie rechthoekige vensters met openslaande ramen met roedenverdeling. De grote vensters in de oostelijke zijgevel zijn overeenkomstig die in de voorgevel gedetailleerd. Hier bevindt zich tevens de ingang tot het afgesplitste woongedeelte. Achter het woongedeelte begint het stalgedeelte met zes rechthoekige venstertjes met roedenverdeling. Aan de achtergevel (noordzijde) heeft de rieten kap een groot overstek. Aan de linkerzijde bevindt zich een grote rondboogpoort; aan de rechter zijde bevindt zich het stalgedeelte met hooiluik op de verdieping.

De westelijke zijgevel heeft drie rondboogpoortjes met houten deuren en stalramen overeenkomstig die in de oostelijke gevel. In het dakschild bevinden zich halfronde dakkapellen met openslaande ramen met roedenverdeling.

Haaks op de westelijke gevel bevindt zich een éénlaags aanbouw met gevels in schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild aan het westelijke einde. In het interieur bevinden zich aan de voorzijde de opkamer met daaronder gelegen kelder en de herd met betegelde vloer en schouw. De schouw heeft een houten pilasteromlijsting met op het kalf het opschrift: nooit klagen vragen doch bouwen vertrouwen. In het midden staat het jaartal 1934. De keuken bevindt zich aan de zuidwestelijke zijde. Hierachter de geut met de stallingsgedeelten waarboven de hooitas is gelegen. De boerderij heeft een onbeschoten kap die met riet gedekt is.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. De boerderij heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in het bijzonder. De boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de ongewone veelheid van de toegepaste traditionalistische stijlelementen en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Knuttel. De boerderij is zeer gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam.

Halderse Akkers 4 5271 VP Sint-Michielsgestel Ja
Halderse Akkers 4 A 5271 VP Sint-Michielsgestel