Complex Ruwenbergstraat, Sint-Michielsgestel

Inleiding

KOETSHUIS, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J. Kayser. Het vrijstaande koetshuis bevindt zich aan de noordzijde van de villa.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk van in kruisverband gemetselde machinale baksteen onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. Het metselwerk is geknipt en gesneden gevoegd. De gevel wordt geleed door een hardstenen waterlijst en door banden van gele verblendsteen. De goot rust op houten klosjes. De lichttoetreding wordt verzorgd door met een segmentboog getoogde vensters met hardstenen onderdorpels. De ingangen bevinden zich in de zuidgevel. De linker ingang wordt gevormd door een segmentboogpoort met opgeklampte deuren die toegang geeft tot het gedeelte waar de koets gestald kon worden. Rechts hiervan bevindt zich de voormalige paardenstal die een aparte ingang heeft. Intern zijn de voederbakken nog bewaard. De hooizolder is bereikbaar via een trap in de paardenstal. Boven de segmentboogpoort is in het dakvlak een hooiluik aangebracht. Dit is met pannen overdekt en heeft een opgeklampte deur. Aan de oostzijde van het koetshuis bevindt zich een kleine vierkante aanbouw onder een plat dak. De gevels zijn identiek aan die van het koetshuis gedetailleerd.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en vanwege de kwaliteit van de toegepaste historiserende stijlelementen. Verder heeft het complex ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Tevens is het van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen.

519922
Complex Ruwenbergstraat

Inleiding

VILLA (onderdeel I) met KOETSHUIS (onderdeel II) en PRIEEL (onderdeel III), in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J. Kayser. De afzonderlijke onderdelen worden omgeven door een in aanleg enigszins gewijzigde tuin; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Aan de straatzijde bevindt zich een ijzeren hekwerk met twee dubbele inrijpoorten.

Omschrijving

De grote, geheel vrijstaande villa is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de noordelijke uitvalsweg van Sint-Michielsgestel en bevindt zich centraal op het perceel. Vrijstaand hiervan bevinden zich aan de noordzijde het koetshuis en aan de zuidzijde het prieel. Villa en bijgebouwen zijn opgetrokken in een mengeling van grotendeels historiserende stijlmotieven zoals neorenaissance, chaletstijl en spaarzame invloeden van de art nouveau. De tuinaanleg is in de loop der jaren enigszins gewijzigd; wel zijn er nog diverse monumentale bomen (onder meer eiken en beuken) uit de bouwtijd van de villa aanwezig. Aan de straatzijde wordt de tuin afgesloten door middel van een ijzeren hekwerk met twee dubbele inrijpoorten met gietijzeren penanten.

Waardering

De villa met bijbehorend koetshuis en prieel is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing, als voorbeeld van het werk van de architect Kayser en vanwege de kwaliteit en de combinatie van de toegepaste historiserende stijlelementen. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het geheel is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Ruwenbergstraat 4 5271 AG Sint-Michielsgestel BY Ja