526867, Sint-Michielsgestel

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENVERBLIJVEN.

Inleiding

Op het terrein van het voormalig koetshuis bevinden zich twee schilderachtige duivenverblijven, met elkaar verbonden door een tuinmuur. De twee kleinschalige objecten, die in hun vormgeving en kleurstelling een vereenvoudigde miniatuuruitvoering van het koetshuis lijken te zijn, zijn rond 1900 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en doen denken aan een tuinfolly.

Omschrijving

Evenwijdig aan de achtergevel staan op enige afstand twee eenlaags duivenverblijven op rechthoekige plattegrond. Ze hebben een zadeldak met rode Hollandse pannen en zijn haaks ten opzichte van het koetshuis gesitueerd. De muren zijn witgepleisterd; de plint is zwart geteerd. Centraal op de begane grond bevindt zich in de korte gevel een venster met vierruits raam, dubbele luiken met hartvormige uitsparingen en bakstenen vensterbanken. In de geveltop tien in een driehoek geordende duivengaten. Het dak is aan deze zijde voorzien van (vernieuwde) windveren met schulpranden en een makelaar. Op een bord onder de duivengaten: Klein "Ruwenberg". Inwendig een eenvoudige eiken sporenkap. De duivenhokken zijn met elkaar verbonden door een lange blinde muur met centraal een deur. De muur is afgedekt met een laag dakpannen.

Waardering

De twee DUIVENVERBLIJVEN MET TUINMUUR uit circa 1900 zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van kleinschalige tuinelementen behorend bij een landgoed. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. De duivenverblijven hebben als schilderachtige tuinfolly typologische zeldzaamheidswaarde. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde.

526867
De Ruwenberg

Omschrijving van het complex

Het complex landgoed "De Ruwenberg" bestaande uit LANDHUIS, voormalig KOETSHUIS, voormalige PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR, DUIVENVERBLIJVEN met TUINMUUR, en SPIJLENHEKWERK. Het complex is gelegen aan het einde van een met linden omzoomde oprijlaan. De oorsprong van het landgoed De Ruwenberg, aanvankelijk bekend onder de naam Boecoop, gaat terug tot 1430. In het huidige landhuis, sinds de bouw van een nieuwe grote villa eind negentiende eeuw De Kleine Ruwenberg geheten, zijn delen van de voorganger uit 1532 opgenomen. Na te zijn afgebrand, in 1842 door P. Berail herbouwd.

Aan het begin van de laan een gietijzeren hekwerk met de naam van het landgoed. Aan het einde links, met de nok evenwijdig aan de as van de laan, het tweelaagse landhuis onder schilddak op rechthoekige plattegrond. Rechts van de laan, eveneens met de nok evenwijdig, tegenover het landhuis gelegen voormalig koetshuis onder zadeldak op rechthoekige plattegrond. Links naast het koetshuis een slangenmuur, opgenomen in een pannendrogerij op nagenoeg rechthoekige plattegrond onder zadeldak, waarvan de nok in het verlengde van die van het naburige koetshuis staat. Op enige afstand staat in de tuin van het koetshuis en haaks hierop een tweetal duivenverblijven onder zadeldak op rechthoekige plattegrond, met elkaar verbonden door een met dakpannen afgedekte tuinmuur.

Waardering van het complex

Het landgoed complex "De Ruwenberg" bestaande uit LANDHUIS, voormalig KOETSHUIS, voormalige PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR, DUIVENVERBLIJVEN en SPIJLENHEKWERK is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een landhuis met annexen op een landgoed in een parkachtige omgeving. De onderdelen van het complex hebben architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van de interieurs. Ze hebben bouwhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van bouwsporen. In onderlinge samenhang hebben de onderdelen van het complex grote ensemblewaarde.

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Sint-Michielsgestel BY Ruwenbergstraat 3, Sint-Michielsgestel, Sint-Michielsgest Ja