Complex Pleinsedijk, Sint-Michielsgestel

Inleiding

SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtererf van de langgevelboerderij (onderdeel I).

Omschrijving

De geheel vrijstaande dwarsdeelschuur heeft één bouwlaag op rechthoekige grondslag met lage muren in schoon metselwerk en gedeeltelijk houten en met stro beklede wanden onder een met stro gedekt schilddak. Aan elke zijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich een grote, houten dubbele inrijpoort; de meest linkse daarvan is geplaatst in een ingesnoerde hoek. De deuren zijn geteerd.

Waardering

De dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles.

519919
Complex Pleinsedijk

Inleiding

Complex bestaande uit een BOERDERIJ (onderdeel I) van het langgeveltype en een daarachter gelegen SCHUUR (onderdeel II). Beide objecten dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw en zijn opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noordoostelijke zijde van de boerderij is een in circa 1970 vernieuwde ouderwoning gebouwd; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving

Het complex is even buiten de bebouwde kom, aan de noordwestelijke punt van Sint-Michielsgestel gelegen in een gebied waar landhuisarchitectuur in combinatie met agrarische bebouwing karakteristiek is. De boerderij met vrijstaande schuur op het achtererf is haaks geplaatst op de doorgaande weg. De erfscheiding geschiedt door middel van een haag en enkele eikenbomen. Het geheel vormt met bijgebouwen een zeer karakteristiek geheel dat als zodanig een goede illustratie vormt van het boerenbedrijf in Noord-Brabant in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Waardering

Het complex van langgevelboerderij met dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het complex is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles.

Pleinsedijk 1 5271 SZ Sint-Michielsgestel Ja
Pleinsedijk 1 A 5271 SZ Sint-Michielsgestel