Gysbert Japicxstraat 46, Leeuwarden

Inleiding

V.m. MEUBELFABRIEK met DIRECTEURSWONING gebouwd in de Overgangsstijl in 1905. De bekapping vertoont invloeden van de Chalet-stijl. Het pand werd gebouwd in opdracht van de meubelmaker, beeldhouwer en winkelier H. Tekstra. Tot 1958 bleef er een meubelmakerij in gevestigd. Sinds 1965 is er een vleesgroothandel in gevestigd. Uitwendig zijn er enkele wijzigingen zoals de bedrijfsdeuren. Het pand ligt in het van Rijkswege beschermde Nieuwe Kanaalgebied.

Omschrijving

EXTERIEUR: FABRIEKSGEBOUW van zeven traveeën breed, van elkaar gescheiden door lisenen en twee bouwlagen plus kap hoog met aangebouwde directeurswoning van drie traveeën. Het fabrieksgedeelte heeft per travee drie rechthoekige vensters onder segmentbogen op de begane grond en twee segmentbogige vensters op de verdieping. De linker eindtravee heeft op de begane grond een sterk verbouwde bedrijfsdeur en daarboven drie segmentbogige vensters. De rechter eindtravee heeft op de begane grond een ingang met zij- en bovenlichten onder een segmentboog en op de verdieping twee segmentboogvensters. De gevel is boven de plint tot de onderdorpels van de bovenvensters wit gestuct. De rechter eindtravee is geheel wit gestuct. De ver overstekende mansardekap, die belegd is met rode kruispannen, rust op schoren. De DIRECTEURSWONING heeft in de linker travee een ingang met bovenlicht en in de twee overige traveeën rechthoekige vensters. De bovendorpels zijn met elkaar verbonden door gestucte banden. De tweede bouwlaag heeft in het midden een segmentbogig venster met gestucte banden ter hoogte van onder- en bovendorpel. Het bovengedeelte van de gevel is beschoten met rabatdelen. Het ver overstekende zadeldak is afgewolfd, heeft twee pirons en rust op bewerkte schoren.

INTERIEUR: Het bedrijfsgedeelte heeft een zolder over de gehele lengte, die voorzien is van een gedrukt tongewelf van kraalschroten boven trekstangen, dat rust op consoles. Aan beide korte zijden werden entresols ingebouwd ten behoeve van de huidige gebruiker van de zolder. Aan een der korte zijden bevindt zich een schoorsteenpartij, opgebouwd uit Friese geeltjes.

Fabriekspand met directeurswoning van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de verzorgde architectuur in Overgangsstijl met de markant overstekende bekapping onder invloed van de Chaletstijl;

- vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen zoals het houten gewelf op de zolder van het bedrijfsgedeelte en enkele elementen in de woning;

- als bedrijfspand gevoegd tussen een reeks woningen, hetgeen in de wijk nog een enkele maal voorkomt.

Direkteurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Meubelfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja