Meentweg 28, Glimmen

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland b. moestuin c. zichtlaan d.wandelbos e. weilanden

ad a. huiseiland, XVIII of ouder; rechthoekig, toegankelijk via een brug met hek (RM 519724); enkele oude solitairen, waaronder een walnoot en een treurbeuk; in de as achter het huis een sokkel (RM 519726); de zuid- en de westarm van de gracht worden aan de buitenzijde begeleid door een singellaan, waarin voornamelijk oude eiken.

ad b. de moestuin ligt op het eiland gevormd door de noordelijke lus van de gracht, XVIII of ouder; toegankelijk via een dam; de moestuin bestaat uit een grasveld met nog enkele fruitbomen; er is geen specifieke inrichting meer.

ad c. de zichtlaan , XVIII, loopt in noordoostelijke richting vanaf de voordeur van het huis naar de Rijksstraatweg; lengte ong. 1 km.; er is geen regelmatige laanbeplanting; het onverharde tracé wordt begeleid door bosstroken en brede singels, waarnaast weer onregelmatig gevormde weilanden liggen; bij de straatweg, waar de dienstwoning (RM 519721) staat, ligt een bosje. Het gebied van laan, bosjes en singels wordt het bos van Quintus genoemd; het heeft het karakter van een parklandschap. De laan wordt op ong. 100 m. van het huis loodrecht gekruist door de Meentweg, de eigenlijke toegangsweg.

ad d. ten noorden van de moestuin en de boerderijen (RM 519721) ligt een klein wandelbos, in aanleg XVIII, in de 19e eeuw gedeeltelijk verlandschappelijkt; in het deel naast de moestuin liggen een ronde visvijver en slingerpaden; het deel achter de noordelijke boerderij heeft enkele rechte lanen en een langgerekte rechthoekige visvijver.

ad e. buiten de weien in het bos van Quintus zijn er enkele weilanden als buffer opgenomen in het complex.

Waardering
PARKAANLEG van algemeen belang
- vanwege de ouderdom;
- vanwege de grote mate van oorspronkelijkheid;
- vanwege de fraaie landschappelijk-visuele waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519719
Complexnaam
Glimmen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

De historische buitenplaats Huis te Glimmen, in aanleg 17e eeuws of ouder, ligt op de oostoever van de Drentse Aa -ook Hoornsche Diep genaamd- aan de westkant van het gelijknamige dorp; het heeft een 8-vormige grachtenpartij, hetgeen in twee eilanden resulteert; op het zuidelijke eiland ligt het huis met aangebouwd koetshuis, op het noordelijke de moestuin annex boomgaard; vanuit de toegangsdeur van het huis loopt een lange zichtlaan naar het noordoosten tot aan de Rijksstraatweg; aan de noordkant buiten de gracht is een parkbos, waarin twee visvijvers en wandelpaden; links en rechts staan voor het huis symmetrisch twee boerderijen als bouwhuizen; de gracht wordt aan de buitenzijde ten dele begeleid door oude lanen; een aantal weilanden, met name die, welke ter weerszijden van de zichtlaan liggen, maakt deel uit van het complex. Aan de westzijde wordt het complex begrensd door de Aa, aan de oostkant door de Rijksstraatweg en ten noorden en zuiden door agrarische percelen van derden. Het complex bestaat uit: HUIS met KOETSHUIS (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJEN (3), DIENSTWONING met HEK (4), BRUG met HEK (5) en SOKKEL (6).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Binnen het complexgebied bevinden zich de volgende onderdelen, die niet beschermenswaard zijn: het huisje en het hek aan de Meentweg bij de oprit, de boerderij langs de zichtlaan en de moderne tuininrichting op het huiseiland.

Waardering

De buitenplaats Huis te Glimmen is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, de grote mate van gaafheid en de fraaie landschappelijke ligging in het landschap van de Drentse Aa.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meentweg 28 9756 TB Glimmen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 681 Haren
N 682 Haren
N 544 Haren
N 633 Haren
N 683 Haren
N 632 Haren
N 684 Haren
N 569 Haren
N 689 Haren
N 551 Haren
N 638 Haren
N 546 Haren
N 680 Haren
N 583 Haren
N 628 Haren
N 625 Haren
N 623 Haren
N 552 Haren
N 547 Haren
N 553 Haren
N 627 Haren
N 554 Haren
N 626 Haren
N 573 Haren
N 631 Haren
N 571 Haren
N 621 Haren
N 602 Haren
N 570 Haren
N 590 Haren
N 550 Haren
N 572 Haren
N 589 Haren
N 630 Haren
N 629 Haren
N 588 Haren
Naar boven