Achtmaalseweg 158, Achtmaal

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

TUINSIERADEN, bestaande uit: a. zonnewijzersokkel, XIX-XX; achthoekige balustervormige sokkel van kunststeen, vlak bij het huis aan de zuidwestkant b. stel gietijzeren vazen, XIX, bij de korte zuidwestgevel van het huis; kelkvormige vazen met vierkante voet op vierkante sokkel van Naamse steen; de onderzijde van de vazen is omkleed met knorren; twee oren op de knorrenrand, onder de oren een masqueron c. stel gietijzeren vazen, XIX, op het voorplein als markering van het begin van de Spiegeldreef; kelkvormige vazen met ronde voet op vierkante sokkels van Naamse steen; knorrenlijst aan kelkbasis, waarop twee oren d. schaalvormige vaas van kunststeen, XXa, ten zuidwesten van het huis; versiering met festoenen; ronde voet op vierkante bodemplaat

Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden - als wezenlijke onderdelen van het complex

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519570
Complexnaam
Wallsteijn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

De aanleg (ontstaan sedert 1794) van de buitenplaats Wallsteijn is "opgehangen" aan een lanenpatroon (globaal aangelegd 1800-1815) en een verkaveling en gebruik, die mede in verband staan met de ontginning van de heide in dit gebied; de buitenplaats bestaat uit een landhuis met bijgebouwen en kleine bouwsels bij wijze van follies; aan de achter- en zijkanten van het huis ligt een klein landschappelijk park (de Dries) met oude bomen, een moestuin, (restanten van) slingerpaden, twee vijvers, een heuveltje en enkele tuinvazen; voor het huis een rechthoekig weiland met een zichtlaan in het midden er doorheen; ten zuidwesten van het huis een boomgaard; de rest van de buitenplaats bestaat uit bosgebied en een enkele akker, met daarin kleinschalige waterlopen en slingerpaden; aan het einde van de 'perspectieflaan' een kort grand-canal, de Spiegelvijver.

Het meest kenmerkende van deze buitenplaats zijn de collectie bouwsels bij het huis en de relatief besloten opzet met een aantal uitgkiende open plaatsen ('kamers') en doorzichten.

Het complex ligt ten noorden van het gehucht Achtmaal en wordt begrensd door de Roosendaalsebaan in het noorden en oosten, door de Achtmaalseweg in het zuiden en door agrarische gronden in het westen.

De historische buitenplaats Wallsteijn omvat de volgende onderdelen: LANDHUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), PORTIERSWONING (4), BOERDERIJ met SCHUUR (5), OPEN SCHUREN (6), WASHUISJE (7), ORANJERIE (8), KOEPEL (9), VOGELHUIS (10), TUINHUISJE (11), HEKKEN (12) en TUINSIERADEN (13).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex: De historische buitenplaats Wallsteijn is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschapplijk-visuele waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achtmaalseweg 158 A 4885 AS Achtmaal BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
U 538 Zundert
U 542 Zundert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1900 vervaardiging
Naar boven