Achtmaalseweg 158, Achtmaal

HEKKEN; er zijn 6 hekken, te weten: a. ijzeren afscheidingshek over vele tientallen meters langs de Roosendaalsebaan ter hoogte van het erf van de boerderij; gepunte ronde spijlen, om en om hoog en laag; tussen de lange spijlen aan bovenzijde ijzeren cirkels. b. toegangshek, XXb, naast de portierswoning aan het begin van de Langedreef; twee vierkante bakstenen pijlers, witgeverfd; eenvoudige ijzeren vleugels met spijlen. c. toegangshek, XIX, aan de Roosendaalsebaan aan het begin van de dwarslaan; vierkante gecementeerde bakstenen pijlers met natuurstenen dekplaat en bekroningen in de vorm van een gekruld acanthusblad (XVIII); in de pijlers hardstenen stenen met WALL en STEYN; eenvoudige ijzeren vleugels met spijlen waartussen aan bovenzijde cirkels. d. hek, XIXd, aan de Roosendaalsebaan aan het begin van de verbindingslaan; lage vierkante bakstenen pijlers met ondiepe nissen aan de voorzijde; bekroond door gecementeerde lage pyramides; ijzeren vleugels samengesteld uit delen van het onder a. genoemde afscheidingshek. e. toegangshek naar boomgaard, XXb, op de hoek van de Langedreef en de dwarslaan; vierkante, wit en zwart geverfde betonnen pijlers met gefacetteerde hoeken; eenvoudige ijzeren witgeverfde vleugels met ronde spijlen met punten. f. toegangshek, XIXc, tot het park aan de Roosendaalsebaan tegenover café de Buisberg; dunne ronde gietijzeren pijlers, zwartgeverfd, bekroond door gietijzeren witgeverfde pijnappels; vleugels met dunne ronde spijlen met witte gietijzeren speerpunten; zijwangen van hetzelfde type.

Waardering HEKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519569
Complexnaam
Wallsteijn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

De aanleg (ontstaan sedert 1794) van de buitenplaats Wallsteijn is "opgehangen" aan een lanenpatroon (globaal aangelegd 1800-1815) en een verkaveling en gebruik, die mede in verband staan met de ontginning van de heide in dit gebied; de buitenplaats bestaat uit een landhuis met bijgebouwen en kleine bouwsels bij wijze van follies; aan de achter- en zijkanten van het huis ligt een klein landschappelijk park (de Dries) met oude bomen, een moestuin, (restanten van) slingerpaden, twee vijvers, een heuveltje en enkele tuinvazen; voor het huis een rechthoekig weiland met een zichtlaan in het midden er doorheen; ten zuidwesten van het huis een boomgaard; de rest van de buitenplaats bestaat uit bosgebied en een enkele akker, met daarin kleinschalige waterlopen en slingerpaden; aan het einde van de 'perspectieflaan' een kort grand-canal, de Spiegelvijver.

Het meest kenmerkende van deze buitenplaats zijn de collectie bouwsels bij het huis en de relatief besloten opzet met een aantal uitgkiende open plaatsen ('kamers') en doorzichten.

Het complex ligt ten noorden van het gehucht Achtmaal en wordt begrensd door de Roosendaalsebaan in het noorden en oosten, door de Achtmaalseweg in het zuiden en door agrarische gronden in het westen.

De historische buitenplaats Wallsteijn omvat de volgende onderdelen: LANDHUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), PORTIERSWONING (4), BOERDERIJ met SCHUUR (5), OPEN SCHUREN (6), WASHUISJE (7), ORANJERIE (8), KOEPEL (9), VOGELHUIS (10), TUINHUISJE (11), HEKKEN (12) en TUINSIERADEN (13).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex: De historische buitenplaats Wallsteijn is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschapplijk-visuele waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achtmaalseweg 158 A 4885 AS Achtmaal BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Hekken
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
U 542 Zundert
U 568 Zundert
U 539 Zundert
U 535 Zundert
U 536 Zundert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1900 vervaardiging
Naar boven