Beukenstein, Lochem

Inleiding

Het LANDHUIS met HEKPIJLERS en TUIN uit 1917, genaamd HUIZE BEUKENSTEIN', is gebouwd in opdracht van W. Dull in 1917 door de architect G.J. Postel Hzn. (1887-1945) in de Engelse landhuisstijl. De TUIN van de villa is aangelegd in gemengde stijl naar ontwerp van L.A. Springer (1855-1940). De villa is gesitueerd op een terrein van ongeveer 1,5 ha grootte dat gelegen is in het buitengebied van Lochem aan de overzijde van het Twentekanaal. Het gebouw is gelegen met de nok evenwijdig aan de straat. Voor het huis ligt een halfcirkelvormige oprijlaan, die toegankelijk is via twee toegangspoorten waarvan alleen de vierkante gemetselde hekpijlers nog origineel zijn.

Omschrijving

Vrijstaand LANDHUIS opgetrokken op een rechthoekig plattegrond over twee bouwlagen onder een samengesteld rieten schilddak, met diverse aanbouwen. Aan de achterzijde bevindt zich een éénlaags aanbouw. De bakstenen gevels zijn gemetseld in halfsteensverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. Ter hoogte van de verdiepingsvloer loopt een lint van gele baksteen. Tenzij anders vermeld zijn de ramen voorzien van houten luiken. Het dak heeft een breed overstek dat is uitgevoerd in hout. In het voorschild bevindt zich een dakkapel onder een lessenaarsdak met twee gekoppelde zesruits draairamen (3X2), en tweeruits zijlichten. Het linkerdakschild heeft een getoogd uitgevoerde dakkapel en het rechterdakschild eveneens. Op het achterdakschild bevinden zich twee getoogd uitgevoerde dakkapellen en twee dakkapellen onder een schilddak met twee gekoppelde zesruits draairamen (3X2). De nok van het dak is heeft rode nokvorsten. De schoorstenen op de nokken zijn ontdaan van hun oorspronkelijke toppen met siermetselwerk.

De ramen van de begane grond worden alle aan de bovenzijde afgesloten door een tweesteens strek.

De VOORGEVEL heeft twee brede zijrisalieten onder een aangekapt schilddak. Ingeklemd tussen deze risalieten een brede, korfboogvormig afgesloten portiek met erboven een decoratief gemetselde borstwering ter afsluiting van een overdekt balkon op de verdieping. De entree op de begane grond wordt gevormd door een deur met een bovenlicht met aan weerszijden een zesruits raam (2X3) met vierruits bovenlicht. Het overdekte balkon op de verdieping is toegankelijk via een houten stolpdeur met zijlichten die voorzien zijn van persiennes. Vóór de entree op de begane grond bevindt zich een breed terras dat aan beide zijden voorzien is van een borstwering. Het terras heeft aan de voorzijde een trap met halfcirkelvormige treden.

De beide zijrisalieten hebben een op gebogen grondslag opgetrokken erker die twee verdiepingen beslaat. De erkers hebben op de begane grond vier gekoppelde enkelruits ramen met enkelruits bovenlicht en persiennes aan weerszijden. De oorspronkelijke roedeverdeling is hier verdwenen. Tussen het portiek en de erker bevindt zich aan beide zijden een staand raam met bovenlicht. Het linkerraam bezit nog de oorspronkelijke roede verdeling (2X3) (2X2). De verdieping heeft vier, gekoppelde zesruits draairamen met aan weerszijden persiennes.

De LINKER ZIJGEVEL heeft centraal een asymmetrisch uitgevoerde middenrisaliet die eindigt in een Vlaamse gevel onder een aangekapt schilddak. Ter plaatse van dit middenrisaliet bevindt zich het trappenhuis. Het risaliet heeft op de begane grond centraal een houten deur met een bakstenen trap van vier treden met aan weerszijden een borstwering. Rechts van de deur bevindt zich een vierkant raam. De verdieping heeft twee zesruits ramen (2X3), voorzien van glas in lood en in de Vlaamse gevel bevinden zich twee twaalfruits ramen (2X6) eveneens voorzien van glas-in-lood. Tussen de ramen van de begane grond, eerste verdieping en Vlaamse gevel heeft de gevel een vlak met verticaal gemetselde baksteen. Links in de gevel bevindt zich tussen de begane grond en de eerste verdieping een vierkant vierruits valraam.

Rechts van het middenrisaliet heeft de gevel op de begane grond een tweeruits stolpraam met drieruits bovenlicht (3X1) met luiken aan weerszijden die aan de bovenzijde wordt afgesloten door een tweesteens strek. De verdieping heeft een twaalfruits stolpraam (4X3) met luiken aan weerszijden. De gevel links van het middenrisaliet bezit op de begane grond een twee gekoppelde vierruits draairamen met tweeruits bovenlicht. De verdieping heeft een staand, zesruits raam met luiken aan weerszijden.

De ACHTERGEVEL bezit op de begane grond tweeruits stolpdeuren met drieruits bovenlicht waarbij het middelste ruitje smaller is. De verdieping heeft gekoppelde drieruits draairamen met persiennes aan weerszijden. Op de begane grond bevindt zich van links naar rechts een tweeruits stolpraam met drieruits bovenlicht waarbij het middelste ruitje smaller is. Dit raam wordt gevolgd door twee deuren (als beschreven), een staand enkelruits raam met enkelruits bovenlicht en persienne, een deur (als beschreven) en een enkelruits raam met enkelruits bovenlicht en persienne. De verdieping heeft links een loggia die wordt afgesloten door een houten balustrade. De verdieping heeft vier ramen als beschreven.

Rechts aan de achtergevel bevindt zich een éénlaags aanbouw onder een rieten schilddak met uilebord aan beide uiteinden van de nok. Het dak heeft een overstek en de nok is bedekt met rode nokpannen.

De voorgevel van deze aanbouw heeft van links naar rechts twee houten deuren met drieruits bovenlicht (3X1), gevolgd door een staand, tweeruits raam (1X2), een uitbouw onder een doorgetrokken lessenaarsdak (ter plaatse waarvan zich de chauffeurskamer bevindt) en drie gekoppelde vierruits draairamen met tweeruits bovenlicht. De uitbouw heeft in de voorgevel twee gekoppelde zesruits draairamen en in de beide zijgevels een langgerekt, staand, achthoekig raam.

De zijgevel van de aanbouw is een blinde gevel. De achtergevel heeft centraal drie gekoppelde, liggende drieruits ramen (3X1) met aan weerszijden een liggend, drieruits raam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft rechts op de begane grond een staand enkelruits raam met enkelruits bovenlicht en een persienne en een tweeruits stolpraam met drieruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een zesruits raam (2X3). De gevel heeft links een 1½ laags aanbouw. De achtergevel is blind. De zijgevel heeft centraal een houten zesruits stolpdeur met bovenlicht en een trapje van drie treden. De deur is voorzien van persiennes. Aan weerszijden van de deur bevinden zich twaalfruits stolpramen met bovenlicht en een persienne aan de buitenzijde. De bovenlichten van deze gevels bevatten tienruits ramen (5X10) waarbij de middelste ruit smaller is uitgevoerd. Boven de deur bevindt zich een dakkapel met schilddak, die de dakrand doorsnijdt en deels in de gevel en deels in het dakschild is opgenomen. De dakkapel bezit twee gekoppelde zesruits draairamen. In de voorgevel van deze aanbouw bevindt zich een zesruits schuifdeur voorzien van persiennes.

In het INTERIEUR is de oorspronkelijk indeling bewaard gebleven. Bovendien zijn nog vele oorspronkelijke interieurelementen aanwezig. De ruime centrale hal met houten balkenplafond, een vloer met roze en blauwe tegels en een lambrizering met blauw geglazuurde tegels, wordt door drie rondboogvormig afgesloten doorgangen in tweeën gedeeld. Links van de hal bevinden zich een kamer met marmeren schouw, stucplafond en parketvloer en het trappenhuis met veelkleurige glas-in-loodramen en een twee-armige bordestrap met bewerkte houten trappaal en leuning. Rechts bevindt zich de jachtkamer met stucplafond en parketvloer, die rondom is voorzien van een houten betimmering van vloer tot plafond. Hierin opgenomen zijn diverse prenten met jachttaferelen en een marmeren schouw met spiegel. Achter de hal ligt de eetkamer met houten balkenplafond, marmeren schouw en twee vaste kasten in renaissance-stijl. De vier schouwen in het woongedeelte zijn van roze, grijs, en wit geaderd marmer; de stucplafonds hebben geometrische patronen; in het hele huis zijn paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen bewaard gebleven. De keuken heeft een vloer van rode en gele tegels, vaste kasten en een schouw. De tegels in de bijkeuken hebben hetzelfde kleurenschema, maar zijn diagonaal gelegd. Op zolder zijn de droogrekken nog aanwezig.

De TUIN wordt aan de randen omzoomd door een met zeldzame boomsoorten en rododendrons aangelegd sierbos. In het midden bevindt zich een gazon dat wordt omgeven door slingerende bloemborders met gekleurde één- en tweejarigen. Enkele boomsoorten zijn: sciadopytus parvifloris, cryptomeria, japanse esdoorn, libanonceder, catalpa, hemelboom, vleugelnoot, moerascypres, pimpernoot, grote gladitia, sofra, sneeuwklokjesboom, tulpenboom. Rechts van de siertuin ligt een boomgaard met onder meer mispelbomen.

De halfcirkelvormige oprijlaan aan de voorzijde is toegankelijk via twee toegangspoorten waarvan alleen de HEKPIJLERS nog origineel zijn. De vierkante bakstenen hekpijlers zijn voorzien van siermetselwerk en een natuurstenen dekplaat met de opschriften HUIZE' en BEUKENSTEIN'.

Waardering

HUIZE BEUKENSTEIN, LANDHUIS met HEKPIJLERS uit 1917 van de architect G.J. Postel Hzn. (1887-1945) en TUIN naar ontwerp van L.A. Springer.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld in ex- en interieur van een landhuis in Engelse Landhuisstijl met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen, een bijzondere detaillering en een rijk aangekleed interieur.

- Van tuinhistorische waarde als een goed voorbeeld van een privé-tuin in gemengde stijl.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Ampsenseweg.