Schiphorstdijk 2, Denekamp

Omschrijving

WATERMOLEN met KEIENPAD.

Voor de watermolen is de vroegste wegverharding in de vorm van een keienpad nog aanwezig; het keien pad meet 70 meter lengte bij een gemiddelde breedte van 4 meter; op enkele plaatsen is een eenvoudig patroon zichtbaar waarbij de stroken keien worden afgewisseld door een rand vuurstenen. De watermolen, die in 1448 voor het eerst wordt genoemd en daarna verschillende keren is vernieuwd en verbouwd, bestaat uit een koren- annex houtzaagmolen met twee raderen op de rechteroever en een oliemolen met één rad op de linker oever, zoals dat in Twente gebruikelijk is. Tussen de molens bevindt zich een betonnen vloedbed met ten noorden daarvan de molenkolk voorzien van halfronde zandstenen kaden (alleen aan de westzijde aan de kant van het voormalige molenaarshuis) en ten zuiden daarvan een waterbassin eveneens met zandstenen kaden; daarnaast twee bruggen met houten leuningen en een houtconstructie met zes smalle en een brede schutsluis. In de kaden bevinden zich dertien wapenstenen, waarvan de oudste met het jaartal 1544. Beide molens hebben een natuurstenen onderbouw en een bakstenen bovenbouw. In 1921 zijn de molengebouwen gerestaureerd en voorzien van een betonnen bedding en fundamenten, tevens zijn de kaden opnieuw opgetrokken.

De huidige uitvoering van de korenmolen dateert uit circa 1832, waarbij het vakwerk werd vervangen door een geheel stenen uitvoering. De op L-vormige grondslag opgetrokken korenmolen is overkapt door een met rode Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. In de voorgevel (Z) links een toegangsdeur aan een hoge stoep, rechts een dubbele houten schuurdeur en op de verdieping drie meerruits vensters met luiken; haaks daarop springt een bouwvolume naar voren met in de westgevel een dubbele houten deur in rechte omlijsting opgevuld met houtsnijwerk en de zuidgevel met een uitkragende beschoten geveltop met steekkapje waaronder twee meerruits vensters en een houten deur. De oostgevel heeft drie gekoppelde deuren, gelijkvormig aan die in de westgevel, van elkaar gescheiden door smalle zijlichten; het rechterdeel van de gevel verspringt iets naar achteren met een beschoten geveltop bekroond door een 'donderbezem' waaronder een getoogde gevelopening aan een hellingbaan. In de regelmatig ingedeelde achtergevel negenruits vensters. De korenmolen heeft twee waterraderen (een maal- en een zaagmolen). In 1893 werd in de korenmolen een houtzagerij ondergebracht.

De oliemolen, die in circa 1915 is stopgezet, is door Laan in 1921 herbouwd in de stijl van de in 1832 door Udink in geheel steen herstelde korenmolen, hierbij verdween het interieur. De oliemolen is overkapt door een met rode Hollandse pannen gedekt, licht geknikt schilddak en heeft tegen de oostgevel een waterrad; achtergevel (N) met drie negenruits vensters. Grenst aan voormalig molenaarshuis.

Waardering

De WATERMOLEN met KEIENPAD, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande uit watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de historisch-functionele verbondenheid met de buitenplaats;

- vanwege de doelmatige vormgeving;

- vanwege de cultuur-historische waarde;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519502
Complexnaam
Singraven
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS SINGRAVEN met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), twee SCHUREN achter het koetshuis (4), WATERPUT (5), TUINVAZEN (6), BORSTBEELDEN OP PIEDESTAL (7), BANKJES (8), ZONNEWIJZER (9), TUINVAZEN aan weerszijden van het huis (10), SOKKEL rechts van het huis (11), BRUGHOOFDEN (12), TUINTAFEL (13), MOESTUIN met MUUR, STOOKHUISJE en SCHUUR (14), FONTEIN met BEELDENGROEP (17), TUINVAZEN (18), TUINBEELDEN (19), TUINBEELD (20), ZONNEWIJZER (21), GRAFKELDER MET HEKJE EN ZERK (22), BRUGGETJE (23), TOEGANGSHEKJE zijkant park (24), ensemble van WATERMOLEN met KEIENPAD (25), STUW (26), voormalig MOLENAARSHUIS met JACHTKAMER (27) en DUBBELE DIENSTWONING (28), SCHUUR (29), SCHUUR (30), TOEGANGSHEK begin Kasteellaan (31), POORTWONINGEN (32), BADHUIS (33), TUINVAZEN (34), TOEGANGSHEK einde Kasteellaan (35), DUBBELE DIENSTWONING (36), HOUTEN BRUGGEN (37), BOERDERIJ "Sonderhuis" (38), BOERDERIJ 'Bartels' (39).

Ten westen van Denekamp ligt de historische buitenplaats Singraven ontstaan uit het in 1415 door Johan Hondenborg in een bocht van de rivier de Dinkel gebouwde stenen huis, waarvan de eerste vermelding van erf met molen 'die syngrave' dateert uit 1381. Deze watermolen vormt thans nog een gaaf bewaard onderdeel van de buitenplaats. In 1651 kocht Gerhard Sloet 'het Adelijcke goet Singraven, met die huisen, hoven, landeryen, molens, holtgewas, potegront, visscherien, Jacht, ende andere gerechtigheit' en liet het huis herbouwen. Tekeningen van Cornelis Pronk uit 1729 en 1731 tonen een omgracht blokvormig huis met op het voorterrein twee bouwhuizen en een poortgebouw met brug over de gracht. De eenvoudige formele aanleg bestond uit een lanenstelsel en een sterrenbos; ten westen van de hoofdlaan lag een wandelbos met slingerlaan als vroeg landschappelijk element (Hottingerkaart 1783).

Onder het beheer van de familie Roessingh Udink van 1829 tot 1915 werd de bebouwing van het voorterrein tussen circa 1853 en 1861 gesloopt en de noordelijke gracht in 1868 gedempt. Door de aanleg van een groot gazon en een rechte oprijlaan (Kasteellaan), die de oude slingerende allee verving en iets scheef op de middenas van het huis is geprojecteerd, werd een wijds monumentaal aanzicht van het huis gecreëerd. Daarnaast werd het sterrenbos, ten westen van het huis, omgevormd tot een wildbaan.

In de negentiende en twintigste eeuw werd het huis diverse malen verbouwd en uitgebreid, waarbij de fase onder het beheer van Willem Frederik Jan Laan (1918-1966) het meest van belang is. In 1923 kwam de huidige voorgevel tot stand naar ontwerp van Andries de Maaker. Deze architect werd door de eigenaar Laan voor verschillende bouwprojecten ingeschakeld, waaronder de poortwoningen, het badhuis en drie boerderijen. Het park werd verfraaid met tuinsieraden; tuinarchitect Leonard Springer werd aangetrokken voor bosbouwkundige adviezen om het landgoed als parklandschap te beheren (een lijst met soorten bomen voor de bosrand is nog aanwezig).

Sinds 1953 is de buitenplaats Singraven in eigendom van de Stichting Edwina van Heek.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS SINGRAVEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de cultuur-historische geschiedenis van de ontwikkeling van havezate tot buitenplaats;

- vanwege het op een 15de-eeuwse bouwplaats opgetrokken hoofdgebouw uit het midden van de 17de eeuw met een toren uit 1661 gebouwd in classicistische stijl en een voorgevel uit 1923 in neoclassicistische stijl;

- voor het oeuvre van architect Andries de Maaker;

- vanwege de aanleg in landschapsstijl, waarbij de 19de-eeuwse oprijlaan als neoformeel element de hoofdas vormt;

- vanwege de visuele en historische relatie tussen de buitenplaats en de rivier de Dinkel;

- vanwege het complex van de bouwkundige onderdelen en de tuin- en parkaanleg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Schiphorstdijk 2 7591 PS Denekamp Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 69 Denekamp
P 62 Denekamp
P 2515 Denekamp
P 2061 Denekamp
P 68 Denekamp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1448 1448 vervaardiging
Naar boven