De Hartel, Breda

Inleiding

De Hartel, het in 1921-1922 gebouwde landhuis, is voor ir. J.H.H. Verloop (directeur scheepswerf Feyenoord te Rotterdam) ontworpen door architect M.E. Bruijnzeel uit Rotterdam. Sedert de voltooiing is het pand nauwelijks gewijzigd.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken landhuis op onregelmatige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en kapverdieping. De kap is gedekt met riet en voorzien van dakkapellen. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd. De asymmetrisch opgebouwde en ingedeelde gevels zijn voorzien van verschillende deur- en vensterpartijen. De ramen zijn voorzien van roeden en luiken. Aan details, zoals de indeling van de luiken, de vormgeving van de entreepartij met natuursteen en een ingebouwde lantaarn, de hijsbalk enz., is veel aandacht besteed. De gaaf bewaarde plattegrond heeft een vrije indeling waarbij de verschillende vertrekken óf via de centrale hal of via elkaar bereikbaar zijn. De hal loopt door in de kapverdieping. De kamers zijn voorzien van allerlei oorspronkelijke onderdelen en materialen zoals betimmeringen, kasten, schouwen, 'inglehook' (haardnis), deuren en deuromlijstingen, sanitair enz.

Het in 1921-1922 gebouwde landhuis De Hartel is van algemeen belang:

- het pand is vanwege de consequent doorgevoerde asymmetrische vormgeving in hoofdmassa, gevels en interieur én vanwege de materiaalkeuze (baksteen en riet) een goed voorbeeld van het bouwtype landhuis;

- het pand is vanwege de mengeling van expressionisme en Art Déco, voorzien in de detaillering en materiaalkeuze, een goed voorbeeld ban deze bouwstijlen;

- het huis heeft allerlei bijzondere onderdelen zoals de afwerking van deur- en haardpartijen en is zowel in- als uitwendig qua hoofdvorm, indeling en uitmonstering gaaf bewaard gebleven; als zodanig is het ook zeldzaam;

- naar verschijning en situering vormt het een goed voorbeeld van het buiten wonen in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

519484
De Hartel

Inleiding

De Hartel bestaat uit een landhuis, een bijhuis en de direct bij het huis behorende tuinaanleg. Het geheel is in 1921-1922 gebouwd naar ontwerp van M.E. Bruijnzeel (architect, huis en bijhuis) en H. Roeters van Lennep (tuinarchitect, tuin).

Landhuis, bijhuis en tuin zijn van algemeen belang vanwege:

- de verwevenheid van de verschillende onderdelen, die op zich én in samenhang verschillende architectuur- en tuinstijlen in zich herbergen en als zodanig een goed voorbeeld zijn van 'buiten wonen' ten plattelande;

- de schoonheid;

- de gaafheid van de verschillende onderdelen en hun samenhang.