Boompjesdijk 10, Dinteloord

Inleiding.

Aan de noordzijde van de Boompjesdijk gelegen éénlaags LANDARBEIDERSWONING in Ambachtelijk-traditionele stijl buiten het centrum van Dinteloord. De kleine woning is vanaf de dijk bereikbaar via een trap en wordt aan drie zijden omgeven door een siertuin. Het pandje werd gebouwd in 1898 en is op sobere wijze uitgevoerd, zonder duidelijke stijlkenmerken. Opvallend is het siermetselwerk. Naast de ingang bevindt zich de eerste steen die gelegd werd door S.J. Bolluit. De woning werd gebouwd voor een bedrag van fl 200,00.

Het object heeft enige wijzigingen ondergaan. Aan de achterzijde werd omstreeks 1978 een uitbouw gerealiseerd. De hoofdingang is nieuw ingevuld. Vensterluiken en enkele ramen zijn vernieuwd. De indeling is grotendeels rond 1982 gewijzigd.

Omschrijving.

De woning heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met een zadeldak dat gedekt is met rode oudhollandse pannen en voorzien is van zinken bakgoten. Op het linker nokeinde bevindt zich een gecementeerde schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in gele baksteen in kruisverband en (aan de voorzijde) voorzien van een gemetselde plint met een rollaag van rode en gele baksteen. De voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een lijst van siermetselwerk in visgraatmotief en bestaande uit rode en gele baksteen. De linker zijgevel is gecementeerd. De vensters hebben overwegend gepende kozijnen met luiksponningen alsmede houten lekdorpels en dito luiken. De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en heeft rechts de hoofdingang met authentiek kozijn met kraalprofiel. De ingang bevat hardstenen neuten en een houten onderdorpel alsmede een vernieuwde deur en een achtruits bovenlicht. Links van de ingang bevindt zich een gevelsteen die in cementsteen uitgevoerd is en voorzien is van een lijst van rode en gele baksteen. De steen bevat de tekst: DE EERSTE STEEN/VAN DIT GEBOUW/IS GELEGD DOOR/S.J. BOLLUIT/DEN 8 JUNI 1898. De gevel bevat links een venster met een anderhalfsteens strek en een negenruits schuifraam. De van vlechtingen voorziene rechter zijgevel heeft gemetselde schouderstukken alsmede een dito halsstuk die bekroond worden door een hardstenen dekplaat. Links bevindt zich een venster met een negenruits raam. De geveltop bevat een venster met een dubbel vierruits draairaam. Er zijn enkele smeedijzeren staafankers. De linker zijgevel is nagenoeg geheel blind. Bovenin bevindt zich een zolderopening met een dubbel opgeklampt luik. Ook deze gevel heeft schouderstukken die afgesloten worden door hardstenen dekplaten. Tegen de achtergevel bevindt zich een moderne uitbouw. Het interieur is grotendeels gewijzigd. De oorspronkelijke achtergevel is aanwezig gebleven en bevat links (vanuit de woonkamer gezien) een authentieke ingang en rechts een venster met een authentiek 9-ruits raam. In de woonkamer is een authentieke stookplaats (binnen vernieuwde schouw).

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als goed en in deze streek zeldzaam voorbeeld van een zeer kleine eenvoudige laat-19de-eeuwse landarbeiderswoning, gelegen aan de dijk. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege het nog redelijk gave karakter en de aanwezige markante detailleringen, waaronder het opvallende siermetselwerk en de voor de bouwtijd zeer traditionele venster- en deurdetails. Het object heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van de historische bebouwing aan de Boompjesdijk te Dinteloord en vanwege de beeldbepalende ligging binnen een eigen terrein aan de dijk. Het object is verder van belang wegens de gaafheid van de uiterlijke verschijningsvorm (met uitzondering van de achterzijde).

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519480
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landarbeiderswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boompjesdijk 10 4671 PR Dinteloord Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 398 Dinteloord
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1898 1898 vervaardiging
1978 1978 verbouwing
1982 1982 verbouwing
Naar boven