De Heenwerf, Kruisland

onderdeel 2: schuur

Inleiding.

De SCHUUR uit 1939 is gebouwd in Delftse Schoolstijl en is gelegen op het achtererf.

Omschrijving.

De eenlaags bakstenen schuur is gebouwd op rechthoekig grondplan. De tuitgevels van voor- en achterzijde hebben sobere, gemetselde schouders met ezelsrug op de hoeken, in dezelfde trant als de gevelbekroning. In de voor- en zijgevels zijn rechtgesloten vensters geplaatst met betonnen kozijnen met bovenontluchting. In voor- en achtergevel zijn omstreeks 1995 nieuwe deuren geplaatst. Midden op de voorgevel is met ijzeren letters de naam van de boerderij aangebracht: ¿Heenwerf¿. In de topgevels zijn gemetselde ontluchtingslamellen aangebracht en daaronder een rondvenster met radiaalraam. In de tuit is een Y-vormig muuranker aangebracht. Het zadeldak is belegd met Hollandse pannen. Tegen de noordgevel is een luifel aangebracht op betonnen poeren. De indeling van het interieur is in de loop van de tijd gewijzigd, en bestaat nu uit een garagegedeelte en een grote open ruimte. De kap wordt gedragen door grote, gelamineerde houten spanten.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een regionale variant van de Delftse Schoolstijl. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructie, met name de houten, gelamineerde spanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een schuur in Delftse Schoolstijl.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519478
Complexnaam
De Heenwerf
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

complex met 2 onderdelen

Inleiding.

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaat uit een WONING uit 1914 in Art Nouveaustijl en een SCHUUR uit 1939 in Delftse Schoolstijl.

Omschrijving.

Boerderijcomplex de Heenwerf is gelegen in de gelijknamige polder nabij het gehucht Kruisland, aan de kreek met de naam De Beek, die uitmondt in de Roosendaalsche Vliet. Al in 1746 stond hier een boerderij, die vermoedelijk voortkwam uit een middeleeuwse schapenwerf. Het bedrijf is begonnen als veeboerderij en heeft nu een functie als akkerbouwbedrijf.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Art Nouveau-architectuur, met name de woning, en als voorbeeld van een regionale variant van de Delftse Schoolstijl, met name de schuur. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructie, met name de houten, gelamineerde spanten in de schuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in de gelijknamige polder. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van rijke veeboerderij in Art Nouveaustijl met Delftse School-schuur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kruislandsedijk 38 4756 SG Kruisland BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
Z 716 Steenbergen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1939 vervaardiging
1995 1995 verbouwing
Naar boven