Complex Langeweg 63, Kruisland

Inleiding.

De WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Eclectische stijl. Het gebouwtje staat los van het woonhuis en de schuur en grenst aan het voorerf en de oprit. De wagenschuur is gebouwd om de wagens in onder te brengen en de paarden te stallen. Zij doet nu dienst als opslagruimte.

Omschrijving.

De eenlaags wagenschuur is gebouwd op rechthoekig grondplan en opgetrokken uit handvorm stenen. De oost- en zuidgevel hebben een gestucte vakwerkversiering. De voorgevel heeft een centrale, getoogde poort met dubbele houten deur met sierlijke ijzeren bovenlichten. In de deurpost is aan beide zijden een gipsen paardenkop aangebracht. De poort wordt aan beide zijden geflankeerd door een enkele, getoogde houten deur. In de topgevel is een getoogde houten deur aangebracht, voorafgegaan door een houten balkon met dito balustrade. De oostelijke zijgevel is voorzien van drie getoogde poorten met dubbele houten deuren met gedeelde bovenlichten en voorzien van ijzerbeslag. Tussen de poorten zijn ovale spaarvelden aangebracht, waarop voorheen paardenkoppen waren aangebracht.

De dakgoot van de oostgevel heeft een geschulpte versiering en rust op geornamenteerde klossen. In de topgevel van de achterzijde is een rondvenster met ijzeren radiaalraam aangebracht met daaronder dichtgemetselde duivenopeningen. Het zadeldak is belegd met gesmoorde Hollandse pannen.

Het interieur is in grote lijnen ongewijzigd. Het bestaat op de begane grond uit een garageruimte aan de voorzijde en een voormalige paardenstal aan de achterzijde. De voormalige graanzolder bestaat uit een open ruimte. Hier bevindt zich nog het houten hijsrad.

Waardering.

De wagenschuur van het boerderijcomplex is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Zij heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Eclectische boerderijbouw. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de vakwerk bepleistering op de oost- en zuidgevel. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519457
Complexnaam
Complex Langeweg 63
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

complex met twee onderdelen

Inleiding.

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaat uit een WOONHUIS uit het eind van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen en een losstaande WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Eclectische bouwstijl. Het woonhuis is verbonden met de achterliggende schuur, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het boerderijcomplex ligt in de polder die wordt omsloten door de waterwegen De Beek en de Lage Derriekreek en bevindt zich buiten de kern van het gehucht Kruisland, langs de verbindingsweg met Steenbergen. De boerderij is begonnen als veeteeltbedrijf en doet nu dienst als akkerbouwbedrijf.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Eclectische boerderijbouw, met name de wagenschuur, en als vertegenwoordiger van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen, met name het woonhuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name het stucwerk in het woonhuis en de bepleistering van de wagenschuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in de polder, buiten de bewoningskern. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langeweg 63 4756 SL Kruisland Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AA 324 Steenbergen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven