Complex Suiker Unie, Dinteloord

Inleiding.

Het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) uit 1909 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl is midden op het fabrieksterrein gelegen en ingebouwd door jongere produktiegebouwen. Het is gebouwd voor de opslag van suiker in stukgoed en is als zodanig in gebruik geweest tot de jaren zestig, toen de suiker als bulkgoed werd opgeslagen. Nu is het in gebruik als emballagemagazijn.

Omschrijving.

Het hoogopgaande suikerpakhuis op rechthoekig grondplan heeft een betonnen casco, opgevuld met machinale ijsselstenen. De centrale beuk heeft een schaaldak, belegd met bitumen, evenals de lessenaarsdaken van beide zijbeuken. De betonnen lisenen in de voorgevel, op de hoeken en op de scheiding van de midden- en zijbeuken, lopen uit in licht geprofileerde pinakels die boven de betonnen daklijst uitsteken. In de zijwanden van de verhoogde middenbeuk zijn vensters geplaatst. In de topgevel van de voorgevel is een licht getoogd venster met vijfdelig raam geplaatst. In beide zijvleugels van de voorgevel is een rondvenster met ijzeren raam geplaatst. De overige gevelopeningen zijn in later tijd gewijzigd. De topgevel wordt doorsneden door een iets uit het midden geplaatste, omhuisde transportband, die door het gehele pakhuis heen loopt. Trekspanten houden het schaaldak bijeen. Beide zijbeuken hebben een betonnen verdiepingvloer, steunend op ijzeren, geklonken vakwerkstaanders.

Waardering.

Het suikerpakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (de Suikerhoek) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Het heeft bouwhistorische waarde als vroeg voorbeeld van betonconstructie. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. In samenhang met de suikerpakhuizen uit 1922 en 1926 en de niet voor bescherming voorgedragen naoorlogse suikersilo¿s, geeft het een compleet beeld van de historische ontwikkeling van de Nederlandse suikeropslag. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als suikerpakhuis in Nederland.

519463
Complex Suiker Unie

Complex met 5 onderdelen

Inleiding.

Het fabriekscomplex van de Suiker Unie is gelegen op het punt waar het Mark-Vlietkanaal de rivier de Mark instroomt. De fabriek is in 1908 opgericht onder de naam Coöperatieve Suikerfabriek Dinteloord. In 1947 fuseerde het bedrijf met de coöperatieve suikerfabrieken van Roosendaal en Zevenbergen tot de Verenigde Coöperatieve Suikerfabrieken, waarbij Dinteloord de hoofdvestiging werd. In later tijd werd ook de coöperatieve suikerfabriek van Sas van Gent (Zeeland) in het bedrijf opgenomen. In 1966 ging het bedrijf op in de toen opgerichte Suiker Unie en vestigde het concernbestuur zich in Dinteloord. Momenteel is de fabriek te Dinteloord één van de vijf overgebleven suikerproducenten in ons land en één van de grootste in Europa.

Omschrijving.

Het fabriekscomplex omvat enkele hectaren met gebouwen uit verschillende historische perioden. Daarvan worden voor bescherming voorgedragen: het KANTOORGEBOUW in Expressionistische bouwstijl uit 1920 met de aangebouwde DIREKTEURSWONING in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909 met een uitbouw in Chaletstijl uit 1920, het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909, een tweetal suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met elementen van Overgangsarchitectuur en het gor (OVERSLAGOBJECT) voor bietenontvangst per schip uit 1927.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl, met name van het kantoorgebouw en vanwege de rijke inrichting van het kantoorgebouw. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name in het kantoorgebouw, en vanwege de toegepaste constructies, met name in de suikerpakhuizen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de dominante ligging in het landschap, aan het water en in het noordwesten van de provincie. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

Opslaggebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie
Overslagobject Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie