Ds. G. Bosplantsoen 14, Ellecom

Inleiding

Dit bijzonder gaaf bewaarde en rijk gedetailleerde voormalige SCHILDERSATELIER lag oorspronkelijk in de tuin van de villa Zutphensestraatweg 68. Tegenwoordig behoort het gebouwtje bij een moderne villa in een inbreidingswijkje achter de oude villa. Het vrijstaande atelier werd in 1897 voor mej. B.C. van Geuns ontworpen door de Amsterdamse ingenieur J.F. Klinkhamer (1854-1928). Klinkhamer is onder meer bekend geworden door de in samenwerking met A.L. van Gendt ontworpen graansilo Korthals Altes (1896-1897) in Amsterdam. Het markante gebouwtje is uitgevoerd in de Vakwerkstijl. In de detaillering van het exterieur en het interieur is bovendien sprake van invloed van zowel de Neo-Gotiek als de Neo-Renaissance. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een niet-oorspronkelijke in hout opgetrokken aanbouw. Volgens de bouwtekening van het atelier bevond zich op deze plaats een plantenkas.

Omschrijving:

Het atelier is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een overstekend schilddak gedekt met rode Tuile du Nord pannen. Op de nok bevinden zich twee pironnen terwijl zich in het linker dakschild een gemetselde schoorsteen bevindt. In het dakschild boven de voorgevel bevind zich een klimmende dakkapel met drie gekoppelde ventilatieroosters en gesneden daklijsten. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde bakgoot op gesneden klossen. De gevels zijn uitgevoerd in een vakwerkconstructie; ze hebben daardoor een driedeling gekregen waarbij het onderste en het bovenste vak van een houten invulling voorzien zijn. Het tussenliggende vak is voorzien van een baksteenvulling.

De asymmetrisch ingedeelde zes traveeën brede VOORGEVEL heeft over vier traveeën een veranda waarboven het dak is doorgetrokken. Het dak wordt ondersteund door vier gesneden stijlen waartussen houten hekwerkjes zijn aangebracht. De veranda is voorzien van een decoratieve tegelvloer die samengesteld is uit zwarte ruitvormige en zeshoekige tegels; ruitvormige okerkleurige tegels en rode achthoekige tegels. De gevel bezit verder een centraal geplaatste negenruits paneeldeur met een negenruits zijlicht en twee gekoppelde vierdelige bovenlichten met kleurig glas-in-lood.

Tegen de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een niet-oorspronkelijk aanbouw. In de gevel bevindt zich links een deur die beide gebouwen met elkaar verbindt.

De zes traveeën brede ACHTERGEVEL bezit vier zesruits ramen.

De zeven traveeën brede RECHTER ZIJ(noord)GEVEL heeft een centraal geplaatst drie traveeën breed de daklijst doorbrekend ateliervenster. De forse dakoverstek boven het venster wordt ondersteund door een rijk uitgevoerde gesneden houtconstructie. Het venster is voorzien van drie gekoppelde zesruits ramen met tweeruits bovenlichten. Het rechter bovenlicht heeft een driedeling.

Het eveneens bijzonder rijk uitgevoerde INTERIEUR is opmerkelijk gaaf bewaard gebleven. De stijlen tussen de bovenlichten boven de ingang zijn rijk gedecoreerd in een trant die verwant is aan de ambachtelijke meubelmakerskunst uit de late negentiende eeuw. Het interieur bezit verder onder meer een bijzondere in hout uitgevoerde plafondconstructie, betimmerde lambrizeringen en een fraaie schouw.

In Vakwerkstijl uitgevoerd voormalig SCHILDERATELIER uit 1897. Architectuurhistorische waarden:

- Het voormalige schildersatelier is van belang als zeldzaam voorbeeld van de Vakwerkstijl waarbij tevens sprake is van neogotische en neorenaissancistische invloeden.

- Het voormalige schildersatelier is van belang vanwege de vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Het gebouwtje valt met name op door het rijke houtsnijwerk.

- Het voormalige schildersatelier is van belang voor het oeuvre van J.F. Klinkhamer (1854-1928).

Stedenbouwkundige waarden:

- Het voormalige schildersatelier heeft ensemblewaarde in relatie met de villa Zutphensestraatweg 68.

Cultuurhistorische waarden:

- Het voormalige schildersatelier is typologisch van belang als bijzonder en zeldzaam voorbeeld van een dergelijk bouwwerk uit de late negentiende eeuw.

Kunstschildersatelier Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Ds. G. Bosplantsoen 14 6955 BS Ellecom BY Ja