Zutphensestraatweg 47, Ellecom

Inleiding

Deze karakteristieke VILLA werd rond 1890 gebouwd als notariswoning en is gelegen aan de noordzijde van de Zutphensestraatweg. In de tuin, die voorzien is van diverse oude bomen en begrensd wordt door de achter de villa gelegen spoorlijn, bevindt zich nog een voormalig koetshuis (waarop de monumentenbescherming van rijkswege niet van toepassing is) dat uit dezelfde periode dateert. De villa is als kantoorruimte in gebruik. Het rond 1890 gebouwde pand is in de gevelvormgeving beïnvloed door de rond de eeuwwisseling vaker voorkomende Neo-Renaissancestijl en de Chaletstijl. De invloed van de eerstgenoemde stijl kenmerkt zich ondermeer door de horizontale gepleisterde sierbanden en de segmentbogen met gepleisterde geboorte- en sluitstenen boven de ramen. De Chaletstijl manifesteert zich vooral in het decoratieve houtsnijwerk van de schijnspanten en de veranda aan de voorzijde.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een nagenoeg vierkant grondvlak, maar heeft een T-vormig karakter dat wordt veroorzaakt door de samengestelde dakvorm van het huis en door het licht risaleren van een deel van beide zijgevels. Deze gedeeltelijk risalerende zijgevels zijn ter plaatse van het dak bekroond met een fraai bewerkt houten schijnspant. Ook de voor- en achtergevel van het huis hebben zo'n schijnspant dat aan deze zijden iets kleiner is uitgevoerd, maar spitser van vorm is. Aan de voorzijde van het pand lijkt het dak op een met de nok parallel aan de Zutphensestraatweg geplaatst zadeldak, vanaf de achterzijde is het een afgeplat schilddak. Het gehele dak heeft licht naar buiten zwenkende schilden en is met gesmoorde kruispannen belegd. Het iets overstekende dak heeft een omlopende gootlijst en rust op gesneden houten schoren. Aan weerszijden van de dakkapel aan de voorzijde bevindt zich in het dakschild een kleine dakkapel met een 4-ruits raam en een kleine ingesnoerde naaldspits. Op het linkerschild, het achterschild en het rechterschild zijn schoorstenen met decoratief uitgemetselde baksteenlagen aanwezig. De gevels zijn in kruisverband gemetseld en hebben een omlopende, gepleisterde plint. Ter plaatse van de onder-, de wissel-, en de bovendorpels van de ramen op de begane grond en de verdieping zijn omlopende gepleisterde sierbanden aangebracht. De ramen zijn in alle gevels afgesloten door een segmentboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De gepleisterde boogvelden hebben decoratief snijwerk. De meeste ramen zijn voorzien van persiennes. Alle gevels zijn als ingangsgevel uitgevoerd en bevatten en toegangsdeur.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft een houten veranda over nagenoeg de hele gevelbreedte. De veranda heeft een risalerend middendeel en 10 fraai gesneden houten stijlen. De zijwanden van de veranda hebben een 16-ruits glasvulling met panelen aan de onderzijde. De platgedekte veranda is aan de bovenzijde afgesloten met een doorlopend bovenlicht met diagonale roedenverdeling en een geprofileerde gootlijst. In de gepleisterde achterwand van de veranda bevindt zich een rondboogvormig afgesloten blindnis met aan weerszijden een dubbele 8-ruits tuindeur met een 4-ruits bovenlicht. In de veranda ligt een fraaie tegelvloer die samengesteld is uit in een geometrisch patroon gelegde gele en witte achthoekige tegels en kleinere vierkante zwarte tegels.

De verdieping heeft drie 6-ruits stolpramen met 2-ruits bovenlicht en persiennes. Boven het middenraam doorbreekt de gevel het dakschild en is daar bekroond met een zadeldak met een fraai gesneden schijnspant met plant en klaverbladmotieven. De geveltop bevat een rond raam met een 4-ruits verdeling en een gepleisterde omranding.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in het licht risalerend gedeelte rechts op de begane grond een 8-ruits schuifraam en op de verdieping een 6-ruits stolpraam met 2-ruits bovenlicht. Beide ramen hebben persiennes. In de geveltop bevindt zich een rond raam als in de voorgevel. Het schijnspant boven dit gedeelte heeft dezelfde motieven als de overige spanten.

Links van het risaliet een smalle zijdeur met een 2-ruits bovenlicht met daarboven een 6-ruits stolpraam met een 2-ruits bovenlicht en een enkele persienne. Links van de deur een 8-ruits schuifraam met persiennes.

De ACHTERGEVEL heeft links op de begane grond een aanbouwtje met een zadeldak, een blinde linker- en achtergevel en een deur in de rechtergevel. Dit aanbouwtje heeft een schoorsteen op het dak en een met huis overeenkomende detaillering. Rechts van de aanbouw bevinden zich een klein raam, een moderne achterdeur met een 2-ruits bovenlicht en een gekoppeld dubbel 6-ruits raam met twee 2-ruits bovenlichten in één vensteropening. De verdieping heeft in het midden een dubbele balkondeur met een 2-ruits bovenlicht. Het smalle balkon heeft gesneden houten balusters en rust op smalle houten stijlen en korbelen. Aan weerszijden van het balkon een 6-ruits stolpraam met 2-ruits bovenlicht en persiennes. In de geveltop bevindt zich een rond raam als in de zijgevels. Het houten schijnspant is identiek aan dat van de voorgevel.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het risaliet een 8-ruits schuifraam met persiennes met rechts daarvan een ingangspartij, bestaande uit een paneeldeur met smeedijzeren roosters met een enkelruits bovenlicht en een schuin afdak op gesneden houten stijlen. De verdieping heeft in met midden van het risaliet een 6-ruits stolpraam met 2-ruits bovenlicht en persiennes. In de geveltop een rond raam als in de overige gevels. Rechts van het risaliet bevindt zich op de begane grond een 8-ruits schuifraam met daarboven een blindnis in het formaat van een venster.

Het INTERIEUR bevat nog verschillende oorspronkelijke onderdelen. Zo zijn ondermeer nog de oorspronklijke trap met een fraaie gesneden trappaal, een gang met tegelvloer en diverse geornamenteerde stucplafonds aanwezig.

VILLA gebouwd in 1890 onder invloed van de Neo-Renaissancestijl en de Chaletstijl.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang als goed en voor het laatste kwart van de negentiende eeuw karakteristiek voorbeeld van een villa die gekenmerkt wordt door invloeden van de Neo-Renaissancestijl en de Chaletstijl. Kenmerkend hiervoor zijn ondermeer de gepleisterde sierbanden, het stucwerk en de fraai gesneden houten schijnspanten van het dak. De detaillering van het huis is zeer goed bewaard gebleven en de moderniseringen aan de gevels zijn in de stijl van het pand uitgevoerd. - Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp die ondermeer tot uitdrukking komen in de (bijzonder gaaf bewaard gebleven) hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik alsmede diverse nog bewaard gebleven oorspronkelijke interieuronderdelen.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het pand vormt een karakteristiek en sterk beeldbepalend onderdeel van de waardevolle monumentale, voornamelijk uit de periode 1850-1940 daterende en vooral uit voormalige pensions en villa's bestaande lintbebouwing aan de Zutphensestraatweg. Als zodanig is het pand van bijzondere betekenis voor het aanzien van Ellecom.

Zutphensestraatweg 47 6955 AE Ellecom Ja
Zutphensestraatweg 49 6955 AE Ellecom